Nieuws

Rookmelder morgen verplicht: "Binnen 3 minuten ontsnappen uit huis vol rook is lastig"

Bertel van den Bos ontdekte dat het lastig is om binnen 3 minuten te ontsnappen
Bertel van den Bos ontdekte dat het lastig is om binnen 3 minuten te ontsnappen © Bertel van den Bos/RTV Oost
Rookmelders zijn vanaf morgen verplicht op elke verdieping van je woning. Want bij een brand kan binnen drie minuten de kamer vol rook staan, maar wat doe je dan? Met een escaperoom liet de brandweer in Twente vandaag mensen zelf ervaren hoe kort drie minuten eigenlijk zijn. Deelnemer Bertel van den Bos vond het een uitdaging. "Het is belangrijk dat je rustig blijft."
Een puzzel, klok, kettingslot en andere attributen: voor deelnemers aan de escaperoom is het zweten geblazen. Niet alleen vanwege de hitte, maar ook om binnen een paar minuten weer buiten te staan.

Geen rookmelder

De escaperoom van de brandweer is er niet alleen voor de fun, maar heeft een serieuze ondertoon. "Bij woningbranden in Twente was de afgelopen jaren in meer dan vijftig procent van de gevallen geen rookmelder aanwezig", zegt Mariska Achtereekte van brandweer Twente.
"We zien dat in de praktijk veel mensen niet binnen drie minuten een rokend huis kunnen verlaten. Afgelopen jaar telden we 31 slachtoffers. Daarom vinden we het zo belangrijk om mensen bewust te maken dat je maar weinig tijd hebt en dat je van tevoren al na kunt denken over een vluchtplan."
Deelnemer Bertel van den Bos noemt drie minuten 'heel kort'. "Ook omdat je best veel stappen moet maken. We bleven heel rustig, hielden de koppen bij elkaar. Maar welke stap moet je als eerste nemen en wat wordt de volgende stap, dat zijn wel dingen waar je wel op voorbereid moet zijn."
Of het Bertel lukt binnen drie minuten te ontsnappen, zie je in de video:
Ontsnapt Bertel binnen 3 minuten uit rokende container?

Drie minuten

Vanwaar eigenlijk die drie minuten? "Bij brand komt veel rookverspreiding vrij", zegt Achtereekte. "Dat heeft ook te maken met de nieuwe materialen die we tegenwoordig vaak in huis hebben. De rook is dan zoveel, dat we eigenlijk maar drie minuten de tijd hebben om veilig buiten te komen."
Dat een rookmelder vanaf 1 juli, morgen dus, verplicht is op elke verdieping, stemt Achtereekte tevreden. "Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Je doet het niet voor de wetgeving, maar vooral voor jezelf. Zodat je zelf tijdig buiten kan komen."
De container van de brandweer stond vandaag bij het kantoor van verzekeraar Univé in Enschede. "Niet alleen de brandweer, maar ook voor ons als Univé ligt er een taak om mensen bewust te maken van brandpreventie. Die bewustwording is er voor een deel wel, maar voor een heel groot deel ook niet. Daarom hebben we ook een grote veiligheidscampagne opgezet", zegt Gerard Kok van Univé.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.