Nieuws

Frustratie bij boekenhandelaren in Deventer: de Brink blijft vooralsnog leeg tijdens jaarlijkse markt

Boekenmarkt Deventer
Boekenmarkt Deventer © RTV Oost
"Als we niet op onze vaste plek mogen, dan gaan we er helemaal niet staan." Frustratie onder verschillende boekenhandelaren uit Deventer: ze krijgen tijdens de Boekenmarkt geen kraampje op de Brink, zo lijkt het. Alleen de Wellekade, Grote Markt en een stukje Vispoort staan op 7 augustus vol met boekenhandelaren.
Tijdens het aanvragen van de vergunningen in januari speelde corona een grote rol. Volgens organisator Martijn Westerbrink waren er minder aanmeldingen dan voorheen. 'Coronatechnisch' was het voor de organisatie handiger om eerst de Wellekade, Grote Markt en een stukje Vispoort te vullen. "Deze plekken zijn makkelijker af te sluiten."
Boekenhandelaren die normaal op de Brink staan, kregen een andere plek aangeboden. Veel ondernemers lieten na om zich hiervoor aan te melden. "Op deze manier gaan we er niet staan", zegt Jan Praastink Wessels, van boekenwinkel Antiquariaat: Das Gute Ist Immer Da! in Deventer.
Volgens hem is het belangrijk dat boekenhandelaren op dezelfde plek staan. "Boekenhandelaren staan soms 20 tot 25 jaar op een vaste plek." Boekenliefhebbers zijn hier aan gewend, stelt Praastink Wessels. "Ze maken een lijstje met kraampjes waar ze langs willen. "Je kunt namelijk nooit alle achthonderd kramen zien."
De organisatie is nu met een plan gekomen om handelaren van de Wellekade naar de Brink te verplaatsen om zo tóch alle locaties te betrekken. Volgens de gemeente zijn beide partijen nog in gesprek met elkaar om tot een oplossing te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.