Nieuws

Rookmelders vanaf 1 juli verplicht: "Als je slaapt, slaapt je neus ook"

Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht © RTV Oost
Bij veel mensen zit het in het achterhoofd. "Oh ja, dat moet ook nog", om er vervolgens niet meer aan te denken. Maar over een week of twee is het verplicht en moet iedereen een rookmelder in huis hebben hangen. "Dat scheelt echt in het aantal slachtoffers", zegt Mariska Achtereekte, sectorhoofd Brandveiligheid bij Brandweer Twente.
De rookmelder is vanaf 1 juli verplicht voor elk huishouden. "Er ontstaan nog steeds slachtoffers door woningbranden", zegt Achtereekte. "Een rookmelder waarschuwt tijdig en dan heb je dus nog een paar minuten om in veiligheid te komen. Vooral 's nachts kunnen rookmelders van levensbelang zijn."

Op elke verdieping

Dat komt vooral doordat een slapend mens niets ruikt. "Als je slaapt, dan slaapt je neus ook", legt Achtereekte uit. "Je ruikt het tijdens je slaap dus niet als er brand is. Maar je hoort de rookmelder wel degelijk en het kan dus zeker helpen om levens te redden."
Om het helemaal goed voor elkaar te hebben, zou op elke verdieping van een huis een rookmelder aangebracht moeten zijn. "Op de begane grond bij voorkeur, en niet in de keuken. De dampen die boven een fornuis ontstaan, zouden de rookmelder kunnen activeren. En als je nou nooit op zolder komt en er staan geen elektrische apparaten, dan zou het daar niet hoeven. Maar veel mensen hebben daar bijvoorbeeld een wasdroger staan en dan zou ik er daar ook zeker eentje plaatsen."
We kunnen moeilijk bij iedereen binnen kijken hoe het ervoor staat
Mariska Achtereekte, Brandweer Twente
Als iets verplicht wordt, moet er natuurlijk ook gecontroleerd worden. "Dat is lastig, ja. We kunnen moeilijk bij iedereen binnen kijken hoe het ervoor staat. Het is natuurlijk ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar we kunnen de mensen wel wijzen op het belang van rookmelders. Want dat is er nu eenmaal wel degelijk."

Dubbelzijdig plakband

Om de kosten hoef je het volgens Achtereekte niet te laten. "Je hebt er al eentje voor een tientje, hoewel er natuurlijk ook duurdere exemplaren zijn. En ze zijn overal te koop, bij elke bouwmarkt. Ik hoor ook wel eens dat mensen er tegenop zien, omdat ze gaten in het plafond moeten boren. Welnee, gewoon dubbelzijdig plakband gebruiken en tegen het plafond plakken. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn."
Op de vraag of het al dan niet hebben van een rookmelder een rol speelt als de verzekering om de hoek komt kijken na een brand, is het antwoord vaag. "Dat is niet helemaal duidelijk. Hangt ook van de verzekeraar af, volgens mij. Maar er wordt wel over nagedacht, weet ik."
Gewoon dubbelzijdig plakband gebruiken en tegen het plafond plakken. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn
Mariska Achtereekte, Brandweer Twente
De brandweer probeert zo veel mogelijk het belang van rookmelders duidelijk te maken. "Zo heeft Ilona de Jonge, gedragsspecialist bij Brandweer Twente, onlangs meegewerkt aan het televisieprogramma Kassa waarbij het ging over rookmelders. En we hebben ook alle Twentse gemeenten benaderd. De burgemeesters reageren over het algemeen allemaal heel positief", aldus Achtereekte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.