Nieuws

Zoon vuurwerkondernemer eist hele dossier vuurwerkramp op

“Waarom wordt er zoveel moeite gedaan om 24 archiefdozen geheim te houden?” Onderzoeksjournalist Raymond Bakker, zoon van vuurwerkondernemer Rudi Bakker uit Enschede, riep dit vandaag tijdens een WOB-procedure bij de Raad van State. De minister van Justitie wil die informatie over de vuurwerkramp in Enschede niet openbaar maken. Hij verwijt Bakker misbruik van recht.
Als alle dossiers over de vuurwerkramp openbaar worden, verwacht de zoon van Bakker dat duidelijk wordt waar de schuld en de verantwoordelijkheid voor die ramp ligt. En dat duidelijk wordt “hoe bestuursorganen er alles aan doen om hun aandeel bij het ontstaan van de vuurwerkramp te verbergen en alles op het bordje van onschuldigen te schuiven, waaronder mijn vader”, zegt Bakker.

Dwangsom

“Hij komt met verzoeken die niet te behappen zijn”, stelt een woordvoerder van de minister. “Elk verzoek om informatie wordt meteen gevolgd door een juridische procedure. De manier waarop hij steeds nieuwe zaken start, wijst er op dat hij uit is op het incasseren van dwangsommen.”
De woordvoerder doelt op WOB-procedures die in het verleden door sommige mensen werden gestart met verzoeken die onmogelijk op tijd konden worden beantwoord. Door te late beantwoording kregen de overheden dan de plicht om dwangsommen te betalen aan de verzoekers. Dat was een winstgevende praktijk. Maar de Raad van State heeft aan dit misbruik van recht een einde gemaakt.
“Wij procederen niet om dwangsommen te innen”, reageerde de raadsman van Bakker. “We zijn geen obscuur bureau.” De woordvoerder van de minister kreeg ook flinke kritiek van een van de rechters van de Raad. “Als niet alles openbaar wordt gemaakt, dan is een rechtszaak toch het enige middel om de gevraagde informatie te krijgen? De minister had ook met hem in overleg kunnen gaan.”
De raadsvoorzitter probeerde tijdens de zitting de zaak vlot te trekken. Hij keek of de minister binnen redelijke tijd toch nog de dossiers op tafel kan leggen. Maar veel zin had de woordvoerder van de minister daar niet in. Hij had geen idee hoeveel tijd dit moet gaan kosten.
De Raad doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.