Nieuws

Geen enkele boete uitgedeeld sinds verbod op seksuele intimidatie in Enschede

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
Enschede stelde een jaar geleden seksuele intimidatie op straat strafbaar, maar heeft daar nog geen enkele boete voor uitgedeeld. Volgens de gemeente is het op heterdaad betrappen van iemand lastig. Maar volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder is het verbod juridisch helemaal niet geldig. "Over dit soort regels mogen gemeenten niet zelf beslissen."
"Psst, wat heb je mooie billen", "zo, jij hebt dikke tieten" of "hee meisje, waar ga je heen?" Het is een greep uit de verwensingen die veelal jonge vrouwen in Enschede op straat naar hun hoofd krijgen.
Om de overlast harder aan te pakken, stelde de gemeente een jaar geleden een verbod op straatintimidatie in. Daarvoor is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarin de gemeenteregels zijn vastgelegd, aangepast. Het achterna lopen van personen, het maken van gebaren, naroepen en andere vormen van lastigvallen, zijn sindsdien verboden.

'Niet aan gemeenten'

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder heeft op verzoek van RTV Oost de Enschedese APV ingezien. Zijn conclusie: het verbod op straatintimidatie in Enschede 'mist elke juridische onderbouwing en kan zo de prullenbak in'. "Als je iemand naroept, nafluit of naloopt en daarvoor beboet wordt en je vecht die boete aan, dan word je honderd procent zeker in het gelijk gesteld", zegt de hoogleraar.
Hij noemt het verbod 'een sympathieke poging' in de strijd tegen seksuele straatintimidatie. "Alleen is het niet aan de gemeente om die regels te stellen. Als je bepaalde uitingen wilt verbieden, want daar gaat het hierom, dan is dat aan de landelijke politiek in Den Haag."
Twee jaar geleden startte er een petitie tegen de seksuele intimidatie in Enschede:
Nul boetes uitgedeeld sinds verbod op seksuele intimidatie in Enschede

Ander etiket

De juridische haken en ogen zijn bekend bij de gemeente, zegt een woordvoerder. Maar de gemeente denkt sterker te staan, doordat het verbod onder al bestaande regelgeving van de APV is opgenomen. "Er wordt nu een ander etiket op geplakt, maar voor de rechtbank maakt het geen enkel verschil", zegt hoogleraar Schilder daarover.
"Gemeenteraden mogen heel veel strafbepalingen opnemen, maar de grens ligt daar wanneer het gaat om naroepen of nafluiten. Dan kom je aan de vrijheid van meningsuiting."
Rotterdam stelde eerder al een verbod in op straatintimidatie, in de volksmond ook wel het sisverbod genoemd. Maar de stad werd door de rechtbank teruggefloten; het verbod zou in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Het is, zo stelde de rechtbank, niet aan de gemeenten om de vrijheid van meningsuiting te beperken.

'Houdt wel stand'

Het verbod op straatintimidatie werd vorig jaar ingebracht door VVD-raadslid Malkis Jajan. "Wat wij doen, is de handelingen en gedragingen verbieden. Als je bijvoorbeeld een straat smal maakt en een vrouw in het nauw drijft, dan is dat intimidatie. Wij hebben dit verbod doorgenomen met advocaten en wij denken dat het standhoudt bij de rechter."
Jajan erkent wel dat het verbieden van nafluiten of naroepen van personen op straat lastiger is. "Helaas kan dat nu wel. Je kunt de meest verschrikkelijke dingen naar een vrouw roepen en dat vind ik schandalig. De landelijke politiek moet daarom met een verbod komen."
Nog steeds worden heel veel vrouwen seksueel geïntimideerd
Malkis Jajan, raadslid VVD

Anders handhaven

Dat er sinds de invoering van het verbod nog niemand op de bon is geslingerd, noemt Jajan 'slecht'. "Want nog steeds worden heel veel vrouwen seksueel geïntimideerd."
De gemeente zegt in een reactie dat "politie en de boa's nog geen situaties hebben meegemaakt waarbij zij deze overtreding op heterdaad hebben geconstateerd." Jajan daarop: "Er wordt ook niet goed gehandhaafd. Je moet onherkenbaar als agentes of boa's gaan controleren, dan kun je mensen op heterdaad betrappen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.