Nieuws

Tussen de ijsberen en de gletsjers: Annette onderzoekt poolgebieden

Annette onderzoekt sinds 2007 poolgebieden
Annette onderzoekt sinds 2007 poolgebieden © Ronald J.W. Visser
Warme kleren, waterdichte kleren en goede laarzen. Annette Scheepstra uit Raalte bereidt zich voor op SEES, een grote en belangrijke expeditie in de Nederlandse geschiedenis van poolonderzoeken. Als wetenschapper voert ze al vijftien jaar onderzoek uit naar het poolgebied rondom Spitsbergen. Deze plek heeft haar hart gestolen, maar levert haar ook de nodige kopzorgen op.
In 2007 komt Annette voor het eerst in Spitsbergen, eigenlijk geheel per toeval. Terwijl haar vriend daar moest zijn voor zijn werk, besloot ze mee te gaan en er direct een vakantie aan vast te plakken. Daar ontstond onmiddellijk een voorliefde voor het poolgebied.

Liefde voor poolgebieden

"Toen ik daar eenmaal geweest was, wilde ik er vaker heen. Mijn partner en ik gingen vanaf toen elk jaar", vertelt Annette. Maar het blijft niet bij een bezoekje hier en daar. Het stel besluit al snel te gaan gidsen op expeditieschepen. Vanaf dan komt van het één het ander.
"Ik werd gevraagd of ik wilde solliciteren bij het Arctisch Centrum om Nederlandse poolonderzoekers te coördineren. Daar hoefde ik geen twee keer over na te denken."
Annette uit Raalte onderzoekt al vijftien jaar poolgebieden
Sindsdien is Annette altijd betrokken geweest bij onderzoeken in poolgebieden. Als gids, maar ook als onderzoeker. Ze is onder andere actief bij het Willem Barentsz Poolinstituut, een netwerk van Nederlandse poolonderzoekers. Daarnaast doceert ze sociale wetenschappen in poolgebieden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Unieke expeditie

De volgende expeditie voor Annette is de SEES-expeditie, waarvan ze medeorganisator is. De expeditie vindt plaats in juli en wordt groots aangepakt. Tien dagen lang komen er niet alleen vijftig wetenschappers, maar ook vijftig toeristen samen op een expeditieboot.
Het doel? De grootste Nederlandse poolexpeditie uit 2015 herhalen. "We willen de veranderingen van de afgelopen jaren in kaart brengen door het onderzoeksgebied, dat ook onderzocht is in 1977 en in 2015, opnieuw te onderzoeken". vertelt Annette.
Ijsberen bij Spitsbergen
Ijsberen bij Spitsbergen © Ronald J.W. Visser
Dat deze expeditie komende maand plaatsvindt, is een unicum, weet Annette: "De meeste arctische centra in poolgebieden zelf. Het is dus vrij uniek dat wij vanuit Nederland een arctisch centrum hebben en al zolang daar onderzoek doen met zoveel disciplines is."
Aan boord zitten wetenschappers die gespecialiseerd zijn in verschillende soorten wetenschap. Zo zijn er onderzoekers aan boord die zich richten op de zee en watermonsters nemen die geanalyseerd worden in een lab. Maar er zijn ook biologen die zich focussen op bijvoorbeeld de walrussen. Zo is er voor elke discipline wel iemand aanwezig.

Dubbel gevoel

Hoewel Annette altijd met veel plezier naar Spitsbergen afreist, wordt een bezoek ook vaak overschaduwd door toenemende zorgen. "Ik zie elk jaar dat de gletsjers verder terugtrekken. Dat is schrijnend om te zien. Ik hoop dat we meer aandacht krijgen voor wat er gebeurt in de poolgebieden. Dan heb ik het vooral over de klimaatverandering. De grens is bij Spitsbergen al lang overschreden. Daar is het nu in de winter al zes graden warmer", vertelt ze.
In Nederland moet de natuur zich aanpassen aan ons. Daar is het andersom.
Annette
Met een dubbel gevoel reist Annette dan ook af naar Spitsbergen. Voorlopig zal ze zich nog blijven inzetten als onderzoeker. Want daar is iets wat ze in Nederland niet zo snel vindt.
Annette: "Het heeft iets wat ik in Nederland mis. Er is stilte, er is ruimte, er is een leven waarbij de natuur bepaalt wat jij doet. In Nederland moet de natuur zich aanpassen aan ons. Daar is het andersom."
De expeditie SEES vindt plaats van 13 tot en met 22 juli 2022. Het onderzoek richt zich op het eiland Edgeøya, een onbewoond eiland in de Noordelijke IJszee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.