Nieuws

Expeditie Oost: heen en weer en op en neer met het Kozakkenveer

Michaël Veltman is één van de tientallen vrijwilligers op het historische Kozakkenveer tussen Veessen en Fortmond.
Michaël Veltman is één van de tientallen vrijwilligers op het historische Kozakkenveer tussen Veessen en Fortmond. © RTV Oost / Bart Kieft
Dik twee eeuwen geleden bouwden Russische kozakken een brug van schepen over de IJssel bij Fortmond. Daarmee werd een basis gelegd om de Fransen te verjagen en Nederland zijn vrijheid terug te geven. Op de historische plek van die schepenbrug vaart nu het Kozakkenveer. "Heen en weer en af en toe ook op en neer", lacht Michaël Veltman (74), één van de vrijwillige schippers op een pontje en met een verhaal.
Hij is gepensioneerd Human Resources Manager, werkte voor grote internationale bedrijven veel in het buitenland en vaart nu als hobby-kapitein met grote regelmaat tussen Veessen en Fortmond. Tussen Gelderland en Overijssel dus. Michaël Veltman: "We kwamen hier vijf jaar geleden wonen en ik had nooit gedacht zo druk te zijn met het veer. Maar het is fascinerend. Heel veel verschillende mensen en ook de wind en de stroming zijn nooit hetzelfde."
Ik heb een schotwond uit 1813
passagier Kozakkenveer
Passagiers van allerlei pluimage dus aan boord. Vele duizenden op jaarbasis. Met toch ook een grote gemene deler. Want vrijwel iedereen aan boord wil weten waar die naam Kozakkenveer vandaan komt? Een enkele vreemdeling is al wel op de hoogte, zoals die passagier uit Eefde. Maar die overdrijft vervolgens met een glimlach. "Ik loop mank omdat ik heb meegevochten tegen de Fransen in 1813 en een schotwond in mijn been heb."

Tientallen vrijwilligers

Schipper Michaël Veltman kan er van genieten, zoals de tientallen andere vrijwlligers bij het Kozakkenveer ook blij worden van hun werkzaamheden op het pontje. Veltman met een lach op zijn gezicht: "Het lijkt me heel raar dat die man een schotwond uit die tijd heeft. Maar dat maakt het verhaal niet minder sterk. Dat dit soort mensen aan boord komt maakt het juist leuk en afwisselend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.