Nieuws

Boenen in de spotlight tijdens Dag van de Schoonmaker: "Zonder hen ligt land stil"

Dag van de schoonmaak
Dag van de schoonmaak © iStock / Getty Images Plus
Ze werken vaak op afwijkende tijden en doen zwaar fysiek werk: schoonmakers. Op 15 juni staan zij in de spotlight tijdens de Dag van de Schoonmaker. Volgens het Almelose schoonmaakbedrijf Asito is het belangrijk om hierbij stil te staan. "De dag is bedoeld om het werk dat tienduizenden mensen iedere dag doen extra te markeren en stil te staan bij wat deze geweldige mensen doen. Want als zij het niet doen, ligt het hele land zo'n beetje stil", zegt directeur Bob Mols.
Het Almelose bedrijf zegt iedere dag aandacht te besteden aan het werk van de schoonmakers. "Op een hele warme en gemeende manier door vooral met hen te spreken, aandacht te geven en hen goed te ondersteunen", zegt Mols. "Vandaag gaan we met een aantal mensen naar een aantal locaties om op een symbolische manier met een kop koffie, een gebakje, een gesprek en een activiteit deze dag luister bij te zetten."

Personeelstekort

Van oudsher vindt het schoonmaakwerk vaak plaats 's ochtends vroeg of 's avonds laat, wanneer kantoorpanden grotendeels verlaten zijn. Doordat er ook in de schoonmaakbranche personeelstekorten zijn, wordt er vaker ook overdag schoongemaakt. Op die manier wordt het werk aantrekkelijker voor een grotere groep mensen. Mols: "Organisaties vinden het ook fijn om aan gebruikers te laten zien dat er schoongemaakt wordt. En dan hoeft dat niet meer in de randen van de dag."
Door het jaar heen merkt Mols dat zijn collega's voldoende waardering krijgen. "Al verschilt dit per locatie. We maken mee op openbaar vervoerlocaties dat het afval vrijwel naast de schoonmaker zelf wordt neergegooid. Er zijn gelukkig ook steeds meer locaties en opdrachtgevers die de toegevoegde waarde van het schoonmaakwerk zien en ons als gelijkwaardige partner behandelen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.