Nieuws

Zoon vastgoedmagnaat Visser wil andere rechters: "Vrees van vooringenomenheid"

Een bord uit de tijd dat Eurocommerce nog bestond
Een bord uit de tijd dat Eurocommerce nog bestond © RTV Oost
De zoon van de gevallen vastgoedmagnaat Ger Visser heeft vanochtend de leden van het gerechtshof gewraakt. Hij vreest dat ze vooringenomen zijn. Vorige week vroeg zijn vader nog om andere rechters, nadat er enkele honderden onderzoekwensen werden afwezen door het hof. Vandaag deed de verdediging van Visser junior het verzoek om de behandeling van het beroep in de strafzaak aan te houden, omdat de verdediging van Visser senior niet langer werkzaam is voor de vastgoedmagnaat.
Vanmorgen verscheen Ger Visser zonder verdediging in het gerechtshof. Waarom de verdediging het werk neer heeft gelegd is niet bekend. Ger Visser vertelde aan RTV Oost dat hij dat niet kan delen, omdat dat onder geheimhouding valt.

'Recht op rechtsbescherming'

Visser senior vroeg het gerechtshof daarom om zijn zaak aan te houden. “Ik heb recht op rechtsbescherming en ik heb recht op rechtsbijstand.” Dat verzoek werd door het gerechtshof geweigerd. Ook de zoon van Visser vroeg om aanhouding van de zaak, omdat de verdediging van Visser junior inhoudelijk niet genoeg weet over het faillissement van Eurocommerce.
Het Openbaar Ministerie is duidelijk gefrustreerd over de verzoeken van vader en zoon Visser. “Dit begint op obstructie van de rechtsgang te lijken”, sprak de advocaat-generaal. “We kunnen niet aan de gang blijven met aanhouden. We zijn al zes jaar in dit hoger beroep bezig, meneer Visser heeft al drie advocaten gehad.”
De advocaat van Visser junior vroeg het hof om de zaak aan te houden, maar daarin wilden de rechters niet mee gaan. Die vertelden de advocaat dat hij vandaag en vrijdag zijn verhaal moest houden. Ook wilden de rechters dat hij zijn verhaal dat hij vrijdag gaat afsteken, voor die dag moet mailen.

Wrakingskamer

Dat vond de raadsman lijken op vooringenomenheid. Na een korte schorsing van de zitting vroeg de advocaat om andere rechters. Dat verzoek wordt aanstaande dinsdagmiddag in Arnhem besproken.
De zaak tegen Ger Visser en zijn vrouw ging ondanks het wrakingsverzoek van de zoon ‘gewoon’ verder, hoewel hij niet meer zei dan: “Ik heb recht op rechtsbescherming, ik heb recht op rechtsbijstand, ik wil graag een advocaat.”
Vorige week werd duidelijk dat het Gerechtshof een streep zette door meer dan vierhonderd onderzoekswensen van de familie Visser. Zo wilde de familie dat er enkele tientallen getuigen over het faillissement van het Deventer vastgoedbedrijf Eurocommerce gehoord zouden worden.
Toen dat verzoek werd afgewezen, wraakte Visser senior de rechters ook al. Dat verzoek werd enkele dagen later afgewezen.

Eurocommerce

Ger Visser was de topman van het Deventer bedrijf Eurocommerce. Het vastgoedbedrijf bouwde met name kantoren, om die vervolgens inclusief huurders te verkopen aan investeerders. Jarenlang floreerde het bedrijf, waardoor Visser een plekje had in de Quote500.
Maar rond 2011 ging het mis. De economische crisis leidde de val in van de kantorenreus. Visser probeerde te redden wat er te redden was en haalde volgens justitie miljoenen euro's en bezittingen uit de boedel van Eurocommerce. Zo deed hij voor welgeteld één euro het Gorsselse hotel-restaurant De Roskam over aan dochter Kristel en zijn ranch met toppaarden aan zijn zoon.
Volgens justitie waren dat strafbare handelingen van Visser. "Schuldeisers werden daardoor benadeeld", aldus de openbaar aanklager. Ook het vervalsen van verschillende contracten om maar hypotheken te kunnen verkrijgen bij banken, is volgens het OM strafbaar. De rechtbank veroordeelde Ger Visser en zijn zoon eerder tot jaren cel. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.