Nieuws

Gemeente Kampen en kerken regelen samen opvang Oekraïners

Oekraine vlag
Oekraine vlag © RTV Oost
Als eerste gemeente in Nederland heeft Kampen een overeenkomst gesloten met kerken over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Kort nadat de oorlog in dat land uitbrak werden er in Kampen en IJsselmuiden opvangplekken gecreëerd. Dit op initiatief van meerdere kerken, de gemeente was daarbij niet betrokken. Alle kosten zijn tot nu toe betaald vanuit collectes en giften. Dat gaat vanaf nu veranderen.
Al deze plekken blijven hetzelfde, maar zijn vanaf nu aangemerkt als gemeentelijke opvangplek. Dat betekent dat ze onder rijksregels vallen en dat er recht is op financiële steun vanuit de overheid. De opvang gebeurt op zo'n dertig kleinere locaties. Vaak bij gastgezinnen en in gebouwen van verenigingen die worden gerund door vrijwilligers. Een voorbeeld van zo'n initiatief is het interkerkelijke initiatief ‘Hulp4Oekraïne’ dat is begonnen bij Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst.
In de gemeente Kampen worden nu zo'n 300 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Ruim driekwart daarvan is bij een particulier initiatief, verbonden aan één of meerdere kerken. Burgemeester Sander de Rouwe is erg trots op deze initiatieven. "De kerken doen het hier zo goed dat in overleg met het Rijk is besloten dat ze daar een erkenning voor krijgen." Daar hoort volgens hem ook een financiële ondersteuning bij. "De kosten permanent betalen uit de collectebus is te veel gevraagd", zegt hij.

Kerken doen het goed

"De kerken hebben hier overgenomen wat de overheid zou kunnen doen", zegt De Rouwe. Hij prijst dit initiatief, maar vindt ook dat de overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De Rouwe zocht daarom contact met de kerken en de vrijwilligers. "Wij als overheid hadden deze opvang nooit zo goed kunnen regelen als de kerken en de vrijwilligers nu hebben gedaan." Dat mag volgens het gemeentebestuur ook zo blijven, maar wel met de erkenning en de financiële ondersteuning die andere opvanglocaties ook krijgen.
Om aangemerkt te worden als gemeentelijke opvang moet aan een aantal criteria worden voldaan. Het moet brandveilig en comfortabel zijn, zodat je er prettig kan wonen. "We hebben gezien dat ze daar royaal aan voldoen, zelfs beter dan de gemeentelijke opvang", zegt de burgemeester.
De kerken hebben hier overgenomen wat de overheid zou kunnen doen
Burgemeester Sander de Rouwe

Nieuwe locatie

In het najaar is aan de Parallelweg een nieuwe gemeentelijke opvang voor zo'n 180 mensen klaar. Deze opvang was gepland voor arbeidsmigranten die zouden werken in de Koekoekspolder. Het wordt nu een opvang voor Oekraïners en die is in eerste instantie bedoeld om gastgezinnen te ontlasten. Maar het lijkt er volgens De Rouwe niet op dat die gezinnen dit nodig hebben. De units aan de Parallelweg worden waarschijnlijk hoofdzakelijk gebruikt door Oekraïners die nog geen onderkomen hebben gevonden.
"We vangen op dit moment ook nog 100 asielzoekers op", zegt De Rouwe. "Dat zijn mensen die op de vlucht zijn voor exact dezelfde Russische bommen, maar dan uit een ander land." Komende zomer zullen er zo'n 700 vluchtelingen in de gemeente Kampen worden opgevangen. "Dat kan alleen als kerken, verenigingen en inwoners meewerken."
De burgemeester heeft de initiatiefnemers en de vrijwilligers gevraagd hoe hij ze kan bedanken. Hij kreeg geregeld te horen om maar eens een bakje koffie te komen drinken. "Ik denk dat ik deze zomer wel een aantal bakjes koffie ga drinken", is zijn antwoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.