Nieuws

Boze boeren hangen pop aan strop boven viaduct over A35/A1 bij Azelo

Boze boeren hangen pop op boven viaduct over A1 bij Azelo
Boze boeren hangen pop op boven viaduct over A1 bij Azelo © News United / Rick Olde Nordkamp
Op een viaduct over de A35/A1 bij Azelo hebben boze boeren vanmiddag een opgehangen pop laten bungelen. Volgens een van de aanwezige boeren gaat het om een publieksvriendelijke demonstratie om publieke steun te werven.
De pop is bevestigd aan een grote kraan en hangt samen met een omgekeerde Nederlandse vlag boven de snelweg. Ook hielden de boeren, zo'n twintig man sterk, een minuut stilte. "De pop staat symbool voor de boer die geslachtofferd wordt", zegt een van de aanwezigen. "Een heftig symbool, maar het is ook heftig wat de boeren wordt aangedaan."
Boze boeren hangen pop aan strop boven viaduct

Stikstof

De actie van de boeren is een reactie op de stikstofmaatregelen die minister Van der Wal vorige week aankondigde. In de beschermde Natura 2000-gebieden, zoals Nationaal Park Weerribben-Wieden, moet de stikstof met 95 procent omlaag. In de ring om die gebieden moet de stikstof met 70 procent naar beneden. Veel boeren vrezen dat dit het einde betekent van hun boerenbedrijf.
Dinsdag protesteerde een aantal boeren ook al op het viaduct. Ze stonden met trekkers en aanhangers op het viaduct en probeerden de aandacht van de automobilisten te trekken. De politie heeft een praatje gemaakt met de demonstranten, maar er is niet ingegrepen. Datzelfde gebeurde vanmiddag ook. De demonstranten zeggen de pop te laten hangen tot het einde van de actie, rond zeven uur vanavond.
Boze boeren hangen pop op boven viaduct over A1 bij Azelo
Boze boeren hangen pop op boven viaduct over A1 bij Azelo © GinoPress

Geen actie in Den Haag

Een groep boeren was van plan om volgende week woensdag in Den Haag te betogen tegen de stikstofplannen van het kabinet, die in hun ogen veel te ver gaan. Maar dat idee werd niet door iedereen gedragen. Vanavond maakte boerenactiegroep Agractie bekend dat de protestactie daarom verplaatst wordt naar de Veluwe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.