Nieuws

Bezorgdheid over gevolgen stikstofplannen voor leefbaarheid platteland

De uitstoot van stikstof in sommige gebieden moet met 70 tot 80 procent omlaag
De uitstoot van stikstof in sommige gebieden moet met 70 tot 80 procent omlaag © ANP
Netwerkorganisatie Stimuland, voor vitalisering van het platteland, wil dat individuele bewoners van het platteland veel meer worden betrokken bij de invulling van de ruimte. Volgens de stichting worden op dit moment vooral belangenorganisaties aan tafel uitgenodigd. De nieuwe stikstofplannen zetten de zaak op scherp, omdat er naar verwachting veel boerenbedrijven verdwijnen.
"Stichting Stimuland is extreem bezorgd over de impact van de stikstofplannen op de leefbaarheid van het platteland, omdat met een kaalslag onder boeren verarming dreigt." Met dat statement neemt Stimuland positie in de discussie. Individuele bewoners en agrarische ondernemers in de gebieden zelf moeten volgens de stichting worden aangesproken en worden verleid mee te doen met de plannen voor het platteland.
Volgens Stimuland is er een 'enorme pot geld' beschikbaar, maar is het niet duidelijk waar dat geld naartoe gaat. Directeur Ingrid Jansen van Stimuland: "Ketenpartijen hebben andere (financiële) belangen en zullen daarom minder geneigd zijn een omslag te bewerkstelligen. Het risico is heel hoog dat de rekening voor deze transitie bij de boer gelegd wordt."

Wierden als voorbeeld

De samenwerking tussen boeren in Wierden is volgens Stimuland een goed voorbeeld dat ook op andere plekken navolging moet krijgen. De boeren in Wierden hebben een coöperatie opgericht waarin wordt samengewerkt voor een beter verdienmodel voor de boeren, maar ook waarin samen naar oplossingen wordt gezocht voor waterberging, natuur en biodiversiteit. Dat laatste is net een van de belangrijkste aspecten in de stikstofdiscussie.
Stimuland viert juist nu, tijdens haar 25-jarig bestaan, dat er grote veranderingen op stapel staan. De stichting noemt zich een onafhankelijke netwerkorganisatie die zich sterk maakt voor het platteland.

Ook plattelandsgemeenten bezorgd

Samenwerkingsverband P10 van grote plattelandsgemeenten deelt de zorgen over de stikstofmaatregelen en roept op om de samenwerking te zoeken. Volgens de P10 leidt de aanpak van het kabinet tot polarisatie en brengt het doel verder weg. "Door de plannen van het kabinet dreigen veel van de goed lopende gebiedsprocessen nu te stagneren", stelt het samenwerkingsverband vanmiddag in een persbericht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.