Nieuws

Zelfslachtende slager is immaterieel erfgoed: "Het zijn er nog maar een paar"

In heel Nederland zijn er nog geen honderd te vinden: de zelfslachtende slagers. Volgens een kaartje van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) zijn er in Overijssel nog maar negen. Onlangs is het ambacht uitgeroepen tot immaterieel erfgoed.
Een zelfslachtende slager is een ondernemer die naast een slagerij met winkel ook een eigen slachtplaats heeft. In deze slachtplaats wordt op kleine schaal geslacht. Deze slacht is vooral bedoeld voor eigen productie en verkoop in eigen winkel. De slachtploeg bestaat vaak uit twee tot vier slachters, die alle handelingen in het hele proces van de slacht zelf kunnen verrichten. Het slachten gebeurt grotendeels handmatig.

'Ambachtsman'

"Zelfslachtende slagers vormen een cruciale schakel in een toekomstbestendige, duurzame, regionale voedselvoorziening", zo stelt KNS. "Belangrijk daarbij is dat de intrinsieke waarde van het dier wordt erkend omdat de ambachtsman van elk onderdeel van het dier een kwaliteitsproduct maakt."
De zelfslachtende slagers zijn wat betreft de provincie Overijssel vooral in Twente te vinden. Alleen de zelfslachtende slagers in Brucht en Lutten vallen hier buiten. De andere zelfslachtende slagers zijn gevestigd in Haaksbergen, Hengelo, Losser, Weerselo, Denekamp, Diepenheim en Nijverdal.

'Mooie erkenning'

"Opname in het Netwerk van Immaterieel Erfgoed is terecht en een mooie erkenning", zegt Rein Hofman, zelfslachtende slager bij slagerij Kastelein In Diepenheim. Hij is erg blij met die erkenning en hoopt dat het leidt tot meer aandacht voor het ambacht. "Het zijn er nog maar een paar, dus die aandacht is wel welkom."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.