Nieuws

Smeren en schaduw opzoeken; waarschuwing voor zonnesteek door zonkracht en warmte

Verkoeling zoeken in de achtertuin tijdens hitte de komende dagen
Verkoeling zoeken in de achtertuin tijdens hitte de komende dagen © ANP
De temperaturen lopen deze dagen flink op, ook in Overijssel. Door de combinatie van een felle zon en hoge tempraturen, waarschuwt Weeronline voor een zonnesteek vandaag en zaterdag. Ook is er kans op 'zomersmog'.
In het midden en zuiden van Nederland kan zonkracht 8 worden gehaald. Om een beeld te krijgen: in Bilthoven, het enige meetpunt voor zonkracht, werd sinds 2006 slechts vier keer een kracht van 8 of meer gemeten. Het zuiden krijgt iets vaker met deze waarden te maken dan het midden van het land.
Kijk op deze interactieve kaart hoe het vandaag en dit weekend zit met de zonnekracht (tekst gaat verder onder de grafiek)

Zon mijden

Tussen twaalf uur en drie uur 's middags staat de zon deze dagen het hoogst aan de hemel. De kans op verbranden is dan het grootst. Een gevoelige huid kan al verbranden met een zonkracht van 7 of 8. Weeronline adviseert om de zon zoveel mogelijk te mijden tijdens de eerste middaguren. De combinatie van de felle zon en hoge tempraturen kan namelijk een zonnesteek veroorzaken.
Hittewaaier
Hittewaaier © Rode Kruis

'Zomersmog'

In het zuiden van Nederland is gewaarschuwd voor smog. Overijssel kan hier ook te maken mee krijgen. Het zou kunnen dat de lucht hier in de namiddag en avond behoorlijk vies is. Door ophoping van luchtvervuiling op zonnige en warme dagen ontstaat zomersmog. Onder invloed van krachtige zon worden vervuilende stoffen omgezet in ozon.
Dat kan leiden tot luchtwegklachten en irritatie aan oog, neus en keel. Mensen met chronische longklachten, kinderen en ouderen zullen dit als eerst merken.
Morgen geldt een hitteprotocol op de snelwegen in Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten voldoende drinkwater en een paraplu mee te nemen voor als ze plots stranden.
felle zon en hoge temperaturen de komende dagen
felle zon en hoge temperaturen de komende dagen © iStock / rommma

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.