Nieuws

Verzet tegen omstreden fietstunnel in Olst lijkt kansloos

Verzet tegen omstreden fietstunnel in Olst lijkt kansloos
Verzet tegen omstreden fietstunnel in Olst lijkt kansloos © Robert Jan Leerink
Het verzet tegen de omstreden fietstunnel in Olst lijkt geen zin meer te hebben. “De tunnel is zo ongeveer klaar. In oktober of november wordt de oplevering verwacht. Aan het einde van het jaar kan die in gebruik worden genomen”, zeiden woordvoerders van de gemeente Olst-Wijhe vandaag bij de Raad van State.
De Raad bekijkt nog wel of het bestemmingsplan voor de tunnel rechtmatig is vastgesteld. Maar de Raad vraagt zich ook af welk belang de vele tegenstanders nu nog hebben bij de procedure tegen de aanleg die bij de Raad loopt. Volgens de tegenstanders is dat belang er nog wel.
Ze willen een beoordeling van de Raad over de totstandkoming van dit project dat minstens vier miljoen euro kost. Verspilling van gemeenschapsgeld vinden ze in strijd met een zorgvuldige besluitvorming. Inspraak was een wassen neus, zegt hun woordvoerder. Het aantal van minstens 400 tegenstanders wijst volgens hem ook niet op een groot draagvlak voor aanleg van de tunnel. “Weinig fietsers zullen daar gebruik van gaan maken.”

Alternatieven

“Het is niet realistisch en ook niet meer wenselijk om de tunnel nog te laten verwijderen”, zegt een van de tegenstanders. “Het weghalen zou een aanvullende verspilling van gemeenschapsgeld zijn. We willen met deze procedure voorkomen dat er in de toekomst nog meer geld wordt verspild.” Een andere tunnel aan de zuidkant van Olst zou ook op de planning van de gemeente staan.
Dat is allemaal niet nodig als de gemeente kiest voor een zuidelijke rondweg, aldus de tegenstanders. Dat heeft ook als voordeel dat vrachtverkeer dan niet meer via de drukke Jan Hooglandstraat Olst moet verlaten. De rondweg zou niet veel duurder zijn dan de tunnels. Maar dat alternatief is volgens woordvoerders van de gemeente onbespreekbaar. De provincie staat daar niet achter en die zou zelfs dreigen met een veto als de gemeente toch een plan voor die rondweg maakt.
Verzet tegen omstreden fietstunnel in Olst lijkt kansloos
Verzet tegen omstreden fietstunnel in Olst lijkt kansloos © Robert Jan Leerink

Slag gemist

De omstreden fietstunnel is dus eigenlijk een voldongen feit. Ook al beslist de Raad van State dat het bestemmingsplan voor de tunnel niet deugt, dan zal die niet bepalen dat de tunnel weg moet. Ook de Raad is realistisch. Hooguit krijgt de gemeente dan de kans om het bestemmingsplan te verbeteren.
“We hadden wel verwacht dat de gemeente zo fatsoenlijk zou zijn om de uitspraak af te wachten”, zegt een van de tegenstanders. Maar ze hebben zelf verzuimd om de Raad om schorsing van het plan te vragen, meteen na de vaststelling door de gemeenteraad. Daardoor trad het plan in werking en kon op grond daarvan een vergunning voor de bouw van de tunnel worden verleend.

'Stilleggen duurder dan doorgaan'

Volgens wethouder Marcel Blind is de uitspraak van de Raad van State niet afgewacht na een afweging van belangen. “Stilleggen van het project zou duurder zijn dan doorgaan.” Hij wijst ook op de afhankelijkheid van Prorail. Die heeft ook maar een beperkt aantal dagen waarop het treinverkeer moet worden geblokkeerd om de tunnelbuis onder het spoor te brengen.
De Raad doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.