Nieuws

Gestrekt been uit Overijssel of niet, minister doet geen concessies in stikstofdoelen: "Anders grijpt Rijk in"

Minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal
Minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal © ANP
Het was een gestrekt been en niets minder, waarmee gedeputeerde Gert-Harm ten Bolscher er vanmorgen in kwam. Hij noemde de stikstofdoelen van het kabinet onhaalbaar, mogelijk onbetaalbaar en ondermijnend voor het draagvlak. En dus trekt de provincie zijn eigen plan, zo kondigde hij aan. Hartstikke prima, vinden ze op het ministerie, maar aan de doelen wordt niet getornd. "Anders zal het Rijk ingrijpen."
Dat de provincie Overijssel een eigen invulling geeft aan het halen van de stikstofdoelen die het kabinet vorige week bekendmaakte, juichen ze op het ministerie van Natuur en Stikstof alleen maar toe. "Dat is precies wat vorige week in de brief stond: het hoé is aan de provincies", zegt een woordvoerder van minister Christianne van der Wal (VVD).
Gedeputeerde Ten Bolscher legt uit waarom de provincie een eigen plan trekt bij de stikstofplannen van het kabinet.
Maar aanpassingen in die doelen of meer tijd om ze te halen, zoals de provincie suggereerde? Dat hoeft dus niemand te verwachten: "Dit is gewoon de lijn." Van de doelen afwijken kan ook niet, stelt het ministerie "want er liggen gerechtelijke uitspraken."
Op 1 juli 2023 bekijkt het ministerie de plannen van de provincies om de stikstofuitstoot terug te dringen. In Overijssel moet de stikstofuitstoot met meer dan 40 procent worden teruggebracht, en in de buurt van beschermde natuurgebieden zelfs met 70 procent.
Overijssel mag dat onhaalbaar vinden, maar als de Overijsselse plannen volgend jaar niet de goedkeuring krijgen van de minister "dan zal het Rijk moéten ingrijpen", zegt de woordvoerder. "Maar we hopen er samen uit te komen, óók met Overijssel. We staan open voor alle ideeën."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.