Nieuws

Actie in Rouveen: "Minder boeren betekent ook minder werk voor burgers"

boeren protest omgeving rouveen
boeren protest omgeving rouveen © Jauke Boerdam
Boeren uit de omgeving van Rouveen voerden vandaag actie: zij willen dat de overheid en burgers beseffen dat ook een deel werkgelegenheid verdwijnt wanneer boeren moeten vertrekken.
"Samen staan we sterk en we moeten de burger meenemen in ons verhaal", roept Koop Fuite de aanwezigen toe. Hij steekt tijdens zijn betoog een waarschuwende vinger in de lucht en hoopt dat hij deze groep boeren zover krijgt om goed te luisteren. Als mede-eigenaar van een mengvoederbedrijf beseft hij als geen ander dat ook zijn bedrijf in de problemen komt wanneer boeren moeten inkrimpen. De boeren om hem heen luisteren en klimmen samen met alle aanwezigen de dijk op om hand in hand op de foto te komen.
Boeren protest omgeving Rouveen
Dierenarts Martijn Verkleij van Dierenartspraktijk Zwolle Zwartewaterland maakt zich ook zorgen. "Wij hebben zes veeartsen in dienst en helpen 150 boeren met hun vee. Wanneer daar een groot deel van weg moet, zullen wij daar ook gevolgen van ondervinden." Als veearts komt hij regelmatig bij de boer en hij ziet de emoties bij zijn klanten. "Ze krijgen al jarenlang de schuld van elk milieuprobleem en moeten het dan vervolgens oplossen. Als dit is opgelost, komt er een nieuw probleem waar weer de boeren de schuld van krijgen."

Technische bedrijven

Jurian Lier werkt bij melksystemenleverancier MTEC. "Onze melkrobots komen in deze omgeving bij de boeren en wij verzorgen het onderhoud. Ook wij zullen schade ondervinden wanneer boeren moeten vertrekken." En zo zijn er volgens veehouder Tom Zeilemaker veel bedrijven die deels of volledig afhankelijk zijn van de boeren in het gebied, die dus inkomsten kwijtraken wanneer boeren moeten vertrekken.
"Sommige boeren zeggen wel eens gekscherend dat wij ongeveer tien mensen van verschillende bedrijven aan het werk houden. En ik ben eens gaan tellen, maar ik kom inderdaad bijna op tien." Hij vindt dat de overheid echt een nieuw plan moet maken. "Maar denk dan ook aan vrachtwagenchauffeurs, en loonbedrijven. Zonder boeren zijn ook die mensen deels overbodig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.