Nieuws

113 Zelfmoordpreventie over pop aan strop: "Begrip voor situatie, maar denk goed na wat je doet"

113 zelfmoordpreventie: ga in gesprek bij vermoeden zelfmoordgedachten (foto ter illustratie)
113 zelfmoordpreventie: ga in gesprek bij vermoeden zelfmoordgedachten (foto ter illustratie) © Getty Images
De pop aan een strop op een viaduct bij Azelo deze week tijdens de boerenprotesten heeft veel reacties opgeleverd en doet dat nog steeds. Een walgelijke actie of een terecht statement? De stichting 113 Zelfmoordpreventie begrijpt dat de boeren in het nauw zitten en wil hun hulp bieden, maar staat vanuit preventie-oogpunt niet achter de actie met de pop: "Wij noemen geen methodes. Het kan net de druppel zijn voor iemand met psychische nood."
Een greep uit de vele reacties op de pop: 'Ongepast dit', maar ook 'ik kan ze geen ongelijk geven' en 'al sta ik 500 procent achter de boeren, dit gaat te ver'. Martine Peppelenbos van 113 Zelfmoordpreventie snapt de verschillende reacties. Het is aanstootgevend en het doet mensen die zoiets hebben meegemaakt verdriet: "Denk goed na wat je doet."

Besef

En dat geldt wat haar betreft niet alleen voor de actievoerende boeren en hun sympathisanten, maar zeker ook voor de beleidsmakers. "Het is een signaal naar de overheid, besef je wat dit allemaal met een boer doet." De stikstofmaatregelen die een bedreiging kunnen vormen voor het voortbestaan van een boerenbedrijf gaan ver voor boeren. "Boer ben je niet alleen beroepsmatig, het is je leven. Dit soort plannen heeft een enorme impact en het kan mensen wanhopig maken", zegt Martine Peppelenbos.
Er is vanuit 113 Zelfmoordpreventie extra aandacht voor de agrarische sector, omdat het een zogenoemde risicogroep is. Dat betekent dat de organisatie met allerlei verschillende partijen en instanties in de regio probeert het onderwerp zelfdoding bespreekbaar te maken en te houden. Het is goed dat niet alleen instanties, maar dat iedereen die zich zorgen maakt over iemand, in gesprek gaat.
Hoe gaat het nou echt met jou?
113 Zelfmoordpreventie

Wanhoopsdaad

Volgens Peppelenbos is een zelfdoding een wanhoopsdaad en is er eigenlijk nooit één reden voor. Vaak is sprake van psychische nood door een stapeling van verlieservaringen zoals werk, inkomen of een relatie. Op jaarbasis komen ongeveer 1.800 zelfdodingen voor. Per suïcide zijn er gemiddeld 135 mensen betrokkenen. Veel van deze betrokkenen en nabestaanden voelen zich alleen, omdat er niet over gepraat wordt.
Dat de pop de tongen losmaakt over het thema zelfdoding is overigens iets waar 113 achter staat. "Het is iets dat mensen raakt en het roept van alles op", zegt Peppelenbos. "Aan de ene kant is het heel aanstootgevend en doet het nabestaanden verdriet, aan de andere kant speelt er veel en daar moet over gepraat worden."

Hulp

Wat kan je doen als je weet dat iemand zelfmoordgedachten heeft? Ga het gesprek aan en verder geeft 113 zelfmoordpreventie advies wat te doen op de website.
Heb jij zelfmoordgedachten en heb je nu hulp nodig? Bel dan gratis 0800-0113 of ga naar de website van 113 om anoniem om te chatten met een medewerker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.