nieuws

'Stel provinciale subsidieregeling in voor stimulering regionale journalistiek'

Geld
Geld © Thinkstock
Burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten oppert de instelling van een provinciale subsidieregeling die innovatie, onderzoeksjournalistiek en samenwerking in de regionale media moet bevorderen. In Limburg functioneert al zo’n subsidieregeling voor media-innovatie. Doel is het waarborgen van een onafhankelijk medialandschap.
Hofland, tevens voorzitter van de afdeling Overijssel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zei in het Radio Oost-programma Achter de Schermen zich zorgen te maken over de gevolgen van bezuinigingen bij de regionale dagbladen en de regionale omroep.
Een recent rapport van Hogeschool Windesheim en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek concludeert dat met name in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners de 'waakhondfunctie' van de journalistiek onder druk staat. Hofland. "In sommige gemeenten is vaak geen journalist meer aanwezig. De controleerbaarheid van de democratische macht neemt af. Ook in mijn eigen gemeente mis ik journalisten. Er is meer nieuws te halen dan er nu boven water wordt gehaald. Je moet oppassen dat je niet afhankelijk wordt van reclamebladen die persberichten doorgeven."

'Aderlating' in de regionale journalistiek

Voorzitter Gaston Sporre van de Raad van Toezicht van RTV Oost ondersteunt het pleidooi voor meer samenwerking en innovatie. Volgens hem is er, met het oog op al gerealiseerde en nog geplande bezuinigingen, sprake van een 'aderlating' in de regionale journalistiek. "De publieke pers en omroep is het kloppend hart van de democratie. Na de kaalslag bij de regionale dagbladen Twentsche Courant Tubantia en de Stentor dreigt nu hetzelfde te gebeuren bij de regionale omroepen. Vanuit Den Haag doen ze de publieke omroep in de aanbieding. En van de commerciële omroepen hoef je weinig te verwachten. Die hebben weinig belangstelling voor alles achter Amersfoort."
Samenwerking tussen de verschillende media in regio's is volgens Sporre een beter alternatief dan een clustering van de regionale omroepen in Gelderland en Overijssel, waar over gesproken wordt. "Er is geen enkele relatie tussen Glanerbrug en Geldermalsen. Die gebieden zijn onverenigbaar. Als zo’n combinatie ontstaat, komt het hoofdkantoor niet in Enschede, Hengelo of Zwolle, maar in Arnhem en wordt de afstand alleen maar groter. Er kunnen bij de omroep zaken efficiënter, maar doe dit in samenwerking met de andere media in de provincie in plaats van op te schalen."

Inzet goed geïnformeerde burgers 'geen garantie voor succes'

Volgens het rapport van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kan de inzet van goed geïnformeerde burgers helpen om de nieuwsvoorziening op peil te houden. Adjunct-hoofdredacteur Paul Berkhout van de TC Tubantia: "Dat is geen garantie voor succes. We hebben dat met onze eigen Dorpspleinen gemerkt, waar burgerjournalisten de website moesten vullen. Wellicht waren we daar wat te vroeg mee. Wat ik bovendien heel teleurstellend vind is dat uit ditzelfde rapport blijkt dat mensen wel prijs stellen op lokaal nieuws, maar dat tachtig procent van de burgers er niet voor wil betalen. Dat is een probleem, want als mensen verstoken blijven van lokaal nieuws verdwijnt de betrokkenheid bij de samenleving."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.