nieuws

Wethouder Welman van Enschede overleeft motie van afkeuring over bijstand

Stadhuis in Enschede
Stadhuis in Enschede © TC Tubantia / Marieke Bakker
Wethouder Welman van Enschede heeft vanavond een motie van afkeuring overleefd. De motie was ingediend door Enschede Anders, GroenLinks en de SP. Ze verwijten de wethouder onbehoorlijk bestuur. Het gaat de indieners om de communicatie van de gemeente Enschede rond de vier weken zoektijd voordat een bijstandsuitkering aangevraagd kan worden. De motie kreeg geen steun van de meerderheid van de raad.
Volgens de regels moet de gemeente binnen acht weken een besluit nemen over het al dan niet verstrekken van een uitkering. Als dat pas na die vier weken zoektijd kan, moeten werklozen twaalf weken op een uitkering wachten. Volgens Welman wordt de aanvraag onmiddellijk in behandeling genomen als iemand daar op staat. "We gaan ervan uit dat iedereen op de hoogte is van zijn rechten en plichten."

'Onbehoorlijk bestuur'

Daar denken Enschede Anders, GroenLinks en de SP anders over. "Burgers maar half informeren, bewust om geld te besparen. Dat vinden we onbehoorlijk bestuur", aldus SP-fractievoorzitter Van Luttikhuizen. De overige fracties stemden tegen de motie van afkeuring en willen een evaluatie over 2014 afwachten. Die is er volgende maand. Ook willen ze de conclusie van de Nationale Ombudsman afwachten. Die kreeg meer dan honderd dossiers voorgelegd van Enschedeërs die klagen over de vier weken zoektijd in Enschede.
Welman heeft op 10 maart een gesprek met de ombudsman. Hij zegt gedwongen te zijn tot de maatregel om het tekort op de bijstand terug te brengen. Hij zegt in alle debatten nog geen tegenvoorstel van de oppositie te hebben gehad dat hetzelfde gevolg heeft als de vier weken zoektijd. Welman ligt al sinds de start van de maatregel vorig jaar januari onder vuur van met name Enschede Anders, die meent dat de regeling illegaal is.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.