Nieuws

Testvluchten boven Twente Airport voor onderzoek naar beperken vlieglawaai

De Cessna Citation met registratienummer PH-LAB.
De Cessna Citation met registratienummer PH-LAB. © Twente Airport
Boven Twente Airport worden vanaf woensdag enkele vluchten uitgevoerd om te testen hoe geluidshinder van landende vliegtuigen kan worden ingeperkt. Het is een vervolg op een onderzoek dat vorig jaar werd gedaan. De vluchten worden uitgevoerd met een klein zakenvliegtuig, maar mogelijk maakt ook een groter vliegtuig deel uit van het onderzoek. Het gaat dan om een Boeing 737.
De testen zijn onderdeel van een Europees project, DREAMS, dat alternatieve manieren om te landen onderzoekt die minder belastend zijn voor het milieu en ook minder geluid maken zodat omwonenden er minder overlast van hebben.

Meetapparatuur

Van woensdag 22 juni tot en met vrijdag 1 juli voert het Nederlands Lucht – en Ruimtevaartcentrum (NLR) met een speciaal vliegtuig naderingsvluchten uit. Het gaat om een klein toestel met meetapparatuur aan boord, de Cessna Citation met registratienummer PH-LAB.
De Cessna Citation met registratienummer PH-LAB.
De Cessna Citation met registratienummer PH-LAB. © Twente Airport
Het vliegtuig maakt bijna elke dag vier vluchten. Twee keer in de ochtend en twee keer in de middag. De vluchten gebeuren alleen bij voldoende goed weer en als er daglicht is. Elke vlucht duurt ongeveer één uur, waarbij het toestel waarschijnlijk acht keer een ronde zal vliegen. Afhankelijk van de windrichting nadert het toestel de luchthaven uit het Zuidwesten of vanuit het Noordoosten.

Ervaring piloot

Net als vorig jaar zal het vliegtuig ook nu onder verschillende hoeken de landingsbaan naderen. Ondanks dat het verschil in de cabine niet echt merkbaar is, vraagt dit de nodige aandacht van de piloot. Hoe de piloot die alternatieve nadering ervaart, staat centraal in het onderzoek.
Twente Airport is een relatief rustig vliegveld met weinig vliegbewegingen en biedt een goede testlocatie voor onderzoek voor de luchtvaart. De luchthaven is zich ervan betwist dat omwonenden en bewoners in nabijgelegen gemeentes door de testen meer dan anders vliegtuiggeluiden kunnen horen. "We streven ernaar om eventuele hinder van de tijdelijke vluchten tot een minimum te beperken. Het toestel zal in ieder geval alleen overdag bij goed zicht vliegen", aldus een woordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.