Nieuws

Pakketservicepunt helpt domineesgezin om te integreren in Wilsum

Pakketservicepunt in Wilsum
Pakketservicepunt in Wilsum © RTV Oost / Mark Bakker
Hoe leren we hier zo snel mogelijk nieuwe mensen kennen? Die vraag hadden dominee Van der Knijff en zijn vrouw een jaar geleden, toen ze in Wilsum kwamen wonen. De oplossing bleek uiteindelijk heel simpel en doeltreffend: begin een pakketservicepunt voor bezorgdienst DHL. "Het is een mooie manier om mensen te leren kennen en ook heel praktisch."
Het valt eigenlijk helemaal niet op: waar je een goed zichtbaar bord met logo van de bezorgdienst zou verwachten, staat achter een raam van de pastoriewoning een klein bordje. "Om een groot bord naast een kerk te zetten, vind ik ook weer zowat", zegt domineesvrouw Ariëtte van der Knijff. "En het adres staat goed op de site van de pakketdienst."
Achter de voordeur liggen de pakketjes te wachten om te worden opgehaald. Ariëtte besteedt dagelijks een paar uur aan het werk voor het pakketpunt, waar mensen pakketjes kunnen brengen en halen. Al snel nadat ze in Wilsum kwam wonen, was het plan een pakketpunt te beginnen geboren.

Drempel

"Ik had zelf een pakketje en moest helemaal naar IJsselmuiden. Da's ook niet handig, dacht ik. En ik wist via familie dat dit bestond, een pakketpunt aan huis. Ik dacht: hoe mooi zou het zijn als ik dat zou doen? En zo proberen we de drempel tussen de inwoners en de dominee zo laag mogelijk te houden."
En het werkt, want de mensen weten het pakketpunt goed te vinden. "Je leert al snel de namen kennen, want die staan op de pakketjes. Je ziet mensen aan de deur, je kunt gemakkelijker een praatje maken. En de ene heeft daar wel behoefte aan, een ander niet. Dat laat ik wel van het moment afhangen."
Het pakketpunt in Wilsum
Het pakketpunt in Wilsum © RTV Oost / Mark Bakker
De gesprekken gaan over van alles. "Over dingen die ze doen op een dag, over het weer, koetjes en kalfjes. Maar ik krijg ook heel leuke vragen, of dit een echte oorspronkelijke pastorie is en of ik de dominee ben. Dan vertel ik dus dat ik de domineesvrouw ben."
"En het zijn niet alleen mensen uit Wilsum, ook bijvoorbeeld uit Onderdijks en het Stationskwartier in Kampen. Wij zijn dan hemelsbreed het dichtstbijzijnde servicepunt, dus komen mensen hier heen."
Pakketservicepunt in Wilsum
"Ik denk dat de integratie wel is gelukt", zegt buurvrouw Agnes. Ze heeft net een pakketje afgeleverd. "Zo krijg je natuurlijk direct contact en het is een ideale manier om snel te worden opgenomen in de gemeenschap."
En het is natuurlijk heel praktisch. "Ik vind het echt fantastisch dat het kan. En het is ook nog een mooie locatie om een pakketje te brengen. Ariëtte is altijd heel spontaan en vrolijk, ik ga altijd vrolijk weer weg."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.