nieuws

Raalte gaat in hoger beroep in zaak tegen oud-wethouder Haarman

Oud-wethouder Haarman van gemeente Raalte
Oud-wethouder Haarman van gemeente Raalte © RTV Oost
Het college van burgemeester en wethouders van Raalte gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Overijssel in de zaak rond het stortgat aan de Heesweg. In deze zaak werd oud-wethouder Haarman in november vorig jaar in het gelijk gesteld.
Haarman zou volgens de gemeente geweten hebben van een omvangrijke asbestverontreiniging op zijn boerenerf. De grond verkocht hij aan de gemeente Raalte, die vervolgens met de saneringskosten werd opgezadeld. Via de rechter wilde de gemeente de kosten verhalen op Haarman. Maar de rechtbank Overijssel bepaalde dat niet bewezen kon worden dat Haarman op de hoogte was van de bodemverontreiniging.

Aanknopingspunten voor hoger beroep

Op basis van juridische adviezen ziet de gemeente toch aanknopingspunten om de uitspraak van de rechtbank aan te vechten. Naar aanleiding van de uitspraak heeft de gemeente de mogelijkheden om hoger beroep in te stellen onderzocht en heeft daarbij advies ingewonnen van de eigen advocaat en een second opinion gevraagd bij een ander advocatenkantoor.
Beide advocaten komen tot de conclusie dat er aanknopingspunten zijn om de uitspraak in hoger beroep aan te vechten. Gelet op deze adviezen en vanwege het maatschappelijk belang om de saneringskosten te verhalen op de verkoper, heeft het college vandaag besloten om hoger beroep in te stellen.

Maatschappelijk onaanvaardbaar

De gemeente Raalte heeft extra kosten moeten maken in verband met de sanering van het stortgat dat aanwezig bleek te zijn in de grond, dat de gemeente in 2006 aankocht van Haarman. De grond werd gekocht om het bedrijventerrein De Zegge VII te ontwikkelen.
"Het is maatschappelijk onaanvaardbaar om deze kosten zonder meer te laten dragen door de inwoners van Raalte", aldus wethouder Wagenmans. "Daarom is de inzet er steeds op gericht om de kosten op de verkoper van de grond te verhalen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.