Nieuws

Almelo krijgt z'n eigen Paradiso: voormalige kerk voortaan als poptempel door het leven

Bertine Elzink bij de kansel in haar Little Church.
Bertine Elzink bij de kansel in haar Little Church. © RTV Oost / Oene Loonstra
De vergelijking met Paradiso dringt zich onmiskenbaar op. Want het nieuwe poppodium The Little Church is gehuisvest in een voormalige kerk, net als de illustere hoofdstedelijke popzaal. De nieuwe poptempel in Almelo opent dit weekeinde de deuren.
'Stairway to heaven' en andere klassiekers, ze zullen vanaf komende zondag door de Little Church galmen.
"We hadden al een geluidsstudio met een klein podium voor livemuziek aan de Bornsestraat", vertelt eigenaresse Bertine Elzink. "Maar vanuit de gemeente hoorden we dat ze het fijn zouden vinden als we met onze livemuziek naar de binnenstad zouden komen."

Details uit verleden

Toen het uit 1858 stammende kerkje aan de Marktstraat te koop kwam, sloeg de Almelose meteen toe. Het grootste gedeelte van het kerkgebouw is gehandhaafd, maar het achterste gedeelte is uitgebreid op de schop gegaan.
Onder meer de toiletgroep werd aangepast. Waarbij een afbeelding van Jezus leidt naar de herentoiletten en Maria de dames de weg wijst. "Haha, een klein grapje. We hebben bij de verbouwing oog gehouden voor details die herinneren aan het verleden."
The Little Church, het 'Paradiso van Almelo'.
The Little Church, het 'Paradiso van Almelo'. © RTV Oost / Oene Loonstra
Na een eerste try-out in oktober 2019 legde corona de livemuziek het zwijgen op. Maar dit weekeinde zwaaien de deuren van de poptempel alsnog open. Zondagavond kan vanaf zeven uur iedereen tijdens een open huis alvast een kijkje achter de schermen nemen.

Grote naam

Groot is het - zoals de naam al doet bevroeden - niet. "Bij livemuziek zit het bij ruim honderd bezoekers al aardig vol." Maar het is de nieuwe eigenaren ook niet om de aantallen te doen. Ze gaan vooral voor de kwaliteit van de muziek. Zo komt volgend weekeinde bassist-zanger Marco Mendoza naar Almelo, een absolute grootheid uit de wereld van de hardere rockmuziek. Bekend van tournees met onder meer Journey en Whitesnake.
"Geweldig dat het is gelukt hem te strikken. We wilden graag met een grote naam muzikaal aftrappen en dat lukt nu. Al wil dat overigens niet zeggen dat we alleen maar rockmuziek hebben. Blues, jazz, alles is hier welkom. En nee, het wordt hier geen café. We zijn in de eerste plaats een livepodium; met een drankje en een hapje. En om in kerkelijke termen te blijven: we zijn er voor alle gezindten."
Het programma van The Little Church is te vinden op de eigen Facebookpagina. "Onze website met daarop de agenda gaat binnenkort de lucht in."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.