Nieuws

Matroesjka's, wandelstokken en boodschappenlijstjes: unieke 'museumstukken' in Almelo

Een verzameling Matroesjka's
Een verzameling Matroesjka's © RTV Oost
Verzamelen is van alle tijden. Iedereen kent de bekende voetbalplaatjes, flippo's of postzegels wel. In het Stedelijk Museum Almelo hebben ze rond die verzameldrang een tentoonstelling bedacht. Twintig gepassioneerde verzamelaars hebben hun waardevolle 'privécollectie' uitgeleend. Het varieert van miniatuurautootjes tot vingerhoedjes en achter elke verzameling schuilt een verhaal.
Directeur Sigrid Ivo deed een oproep aan alle diehard verzamelaars uit de omgeving Twente: wie wil zijn of haar verzameling tijdelijk uitlenen aan het Stedelijk Museum Almelo. Alles mocht en niets was te gek. Ze kreeg ruim veertig reacties. "We moesten echt een selectie maken", zegt ze. Uiteindelijk staan er twintig uiteenlopende verzamelingen door het hele museum tentoongesteld.
Benieuwd naar alle verzamelingen? Kijk dan de video:
Vingerhoedjes, wandelstokken en zelfs boodschappenlijstjes: in Almelo zijn unieke 'museumstukken' te zien
Direct bij binnenkomst staan twee vitrines vol met spullen van The Beatles. Trotse eigenaar is Tom Weel uit Almelo. De liefde voor de band ontstond al op jonge leeftijd. "Ik woonde vroeger in Gorkum en daar zat een tweedehands platenzaak. Op zaterdag werden daar alle nieuwe aanwinsten getoond en ineens stonden er vier of vijf lp's van The Beatles. Toen dacht ik: 'Dat moet wel een heel goede band zijn'. Ik heb de platen gekocht en sindsdien ben ik aan het verzamelen."
Of het nou lp's, sigarendoosjes of bordspellen van The Beatles zijn, Tom heeft het allemaal. Hoeveel euro zijn verzameling waard is, weet 'ie niet precies. "Ik ben ook niet iemand die daar duizenden euro's aan uitgeeft. Het is meer emotionele waarde."
Verzamelaar Tom Weel
Verzamelaar Tom Weel © RTV Oost
Zo schuilt achter elke verzamelingen in het Almelose museum een verhaal en dat is nou precies waar deze tentoonstelling volgens Ivo om draait. "Je hebt altijd een gesprek met verzamelaars. Deze mensen hebben een echte passie. Toch verzamelt de een heel anders dan de ander. Sommigen gaan echt ieder weekend naar beurzen of rommelmarkten. Je ziet dus verschillende niveaus en thema's."

Boodschappenlijstjes

De meest bijzondere 'museumstukken' zijn misschien wel die van Marika Meershoek. Zij verzamelde boodschappenlijstjes die in winkelkarretjes werden achtergelaten. "Marika verzint daar dan zelf een verhaal bij", vertelt Ivo. Op een van de boodschappenlijstjes staat bijvoorbeeld maar één product: maandverband. Daarbij wordt ook nog vermeld dat het om 'het kleine roze pakje' gaat. "Dat moet opgeschreven zijn voor iemand die er geen verstand van heeft. Het kan bijna niet anders dan een vrouw die haar partner op pad heeft gestuurd."
Inmiddels is Marika gestopt met het verzamelen van de boodschappenlijstjes, want ze komt ze nauwelijks nog tegen. "Tegenwoordig gebruiken we daar bijna allemaal onze mobiele telefoon voor", aldus Ivo. Tom verzamelt gewoon vrolijk verder. Want de meeste verzamelingen zijn nooit compleet, zeker die van The Beatles niet. "Van het nummer Yesterday alleen al zijn zo'n drieduizend versies uitgebracht. Voorlopig kan ik m'n tijd er nog wel aan kwijt."
De expositie 'Hebbe hebbe hebbe! De passie van het verzamelen' is nog tot 30 oktober te zien in het Stedelijk Museum Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.