Nieuws

Verhaal van Ommerschans komt tot leven: Bommen Berend terug op de schans

Bommen Berend terug op de schans
Bommen Berend terug op de schans © Harry Woertink
Bommen Berend was vandaag voor even terug op de vesting de Ommerschans. Niet om de schans in te nemen, zoals hij dat 350 jaar geleden wel deed, maar om het publiek een indruk te geven was er nog exact heeft afgespeeld op de Ommerschans.
In de kroniek van het Rampjaar 1672 vervult de Ommerschans geen glansrol. Bommen Berend kon in 1672 het verdedigingswerk ten noorden van Ommen zonder slag of stoot innemen, nadat de volledige bemanning ging muiten en op de vlucht sloeg voor de Münsterse troepenmacht.
In de strijd om het katholicisme te herstellen werd Bernard von Galen aangesteld. Hij was militair en politiek leider, maar ook bisschop en dankte zijn bijnaam van Bommen Berend aan de inzet van mortierbommen, waarmee hij over de grachten en muren van vestingsteden kon bombarderen.

Vechten of vluchten

De theatergroep De Firma uit de regio Ommen speelde met vijf acteurs, vier zangers en een pianist ‘Vechten of Vluchten’ op de historische wallen van de schans. In de half uur durende voorstelling maakte het publiek kennis met Bommen Berend en zijn volgelingen, maar ook de kapitein, de molenaar en de soldaten.
Er stonden in totaal vier voorstellingen op de rol. De middeleeuwse sfeer werd opgekrikt met muziek uit die tijd en ook werden pannenkoeken en broodjes gebakken.
Bommen Berend terug op de schans
Bommen Berend terug op de schans © Harry Woertink

Meer evenementen op de schans

Als het aan de organiserende vereniging De Ommerschans ligt komen er meer van dit soort evenementen op de schans om de rijke geschiedenis van de Ommerschans blijvend onder de aandacht te brengen.
“Het verhaal van de Ommerschans is met dit festijn weer tot leven gebracht”, zegt secretaris Ans Esselink van de vereniging De Ommerschans tevreden. “Er was de hele dag een leuke en gezellige sfeer op de Ommerschans. Door de warmte zijn misschien mensen weggebleven van dit festijn, maar alles speelde zich bijna af onder de bladeren van de oude bomen op de schans, waardoor het toch nog aangenaam was.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.