nieuws

Directeur De Woonplaats Enschede over fraude adviesbureau: "Ik voel me belazerd"

"Ik voel me belazerd. Helemaal als je bedenkt dat de man zwart op wit heeft verklaard dat hij niet door anderen werd betaald." Directeur Kooiker van woningcorporatie De Woonplaats in Enschede baalt van het adviesbureau dat is ingehuurd en dat nu wordt verdacht van fraude.
De Woonplaats liet zich bij het afsluiten van leningen bij banken adviseren door het bedrijf Censum uit Lelystad. Daar betaalde het bedrijf zo'n 200 euro per uur voor. "We hebben zelf veel deskundigheid in huis, maar om niet in valkuilen te stappen hadden we een adviseur die ons een spiegel voor kon houden", zegt Kooiker.
Er loopt nu een onderzoek naar Censum, omdat de adviseurs niet alleen uurloon kregen, maar ook door de banken betaald zouden worden om invloed uit te oefenen op de beslissingen. "We hebben het zelf altijd goed onder controle gehouden", aldus Kooiker. "We zijn niet gedupeerd. Maar het is wel triest dat de man op een eenvoudige manier geld heeft kunnen verdienen omdat banken dachten dat hij invloed op ons had, maar dat had hij helemaal niet."
Kooiker vertrouwt voortaan op eigen kennis en kunde. "Toen we doorkregen wat er aan de hand was hebben we het bureau er uitgewerkt. We vinden nu dat we genoeg kennis in huis hebben om het zelf te doen en gaan niet op zoek naar een ander adviesbureau."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.