Nieuws

Zwolse studenten ontwerpen postzegels ter ere van 250-ste geboortedag koning Willem I

De postzegels, ontworpen door studenten Graphic Design van ArtEZ, University of the Arts in Zwolle
De postzegels, ontworpen door studenten Graphic Design van ArtEZ, University of the Arts in Zwolle © RTV Oost
Het nieuwe postzegelvel dat PostNL vandaag heeft uitgegeven ter gelegenheid van het 250-ste geboortejaar van koning Willem I, is ontworpen door studenten van ArtEZ, University of the Arts in Zwolle.
Prins Willem Frederik werd 250 jaar geleden in Den Haag geboren. In 1815 werd hij uitgeroepen tot koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Hij is de eerste koning uit het huis Oranje-Nassau. Willem I leefde van 1772 tot 1843.
Op het postzegelvel '250 jaar koning Willem I' staan portretten van hem en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen, naast een afbeelding van het stadspaleis in Fulda. Van 1802 tot 1806 regeerde prins Willem Frederik als Fürst over dit Duitse vorstendom.

Studenten ArtEZ

Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door studenten Graphic Design van ArtEZ, University of the Arts in Zwolle. Aan het project deden in totaal veertig studenten mee, met elk hun eigen inbreng in het eindresultaat. Er is individueel gewerkt en in groepjes van wisselende samenstelling, met begeleiding door docenten van ArtEZ.
De portretten van Willem I en Wilhelmina zijn, net zoals de foto van het stadspaleis, door de studenten bewerkt. Zo is voor monochroom Nassaublauw gekozen als klassieke kleur die bij ons koningshuis past. “Aan de beelden is verder een structuur toegevoegd met een pastelachtig effect, als verwijzing naar de grote belangstelling van koning Willem I voor de kunsten”, zegt Lois Barendse, een van de studenten uit het project. “Deze structuur brengt ook meer diepte in het beeld. Door het lichtere blauw lijkt het alsof er een spotlight op de onderwerpen staat. Daardoor krijgt het iets verhevens.”

Militaire Willems-Orde

Op de postzegels is het officiële monogram van koning Willem I te zien, maar ook een feestelijk patroon van kruisen in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. De vorm van het kruis is afgeleid van de Militaire Willems-Orde, de hoogste ridderorde van Nederland. Deze orde werd door koning Willem I zelf ingesteld voor daden die getuigen van moed, beleid en trouw.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel 250 jaar koning Willem I telt zes postzegels in drie verschillende ontwerpen, met de waarde-aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met twintig gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf vandaag verkrijgbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.