nieuws

PvdA en CU Overijssel: meer politieke aandacht voor 'de stad'

Provinciehuis in Zwolle
Provinciehuis in Zwolle © RTV Oost / Shireen Krus
De ChristenUnie en de PvdA vinden dat de provincie meer aandacht moet besteden aan de stad. De landelijke overheid presenteert rond de zomer een zogenaamde agenda voor de stad. De ChristenUnie vindt het verstandig dat Overijssel nu al nadenkt over de invulling van zo'n agenda, juist omdat de positie van de stad steeds belangrijker wordt in de samenleving.
Veel partijen, zoals CDA en D66, vinden de opdracht wat vaag, omdat onduidelijk is wat de ChristenUnie en PvdA concreet willen veranderen aan het huidige beleid. Ook is onduidelijk hoeveel extra geld beschikbaar zou moeten komen voor de Overijsselse steden.
In het verleden had de provincie een Grotestedenbeleid. Het huidige college heeft dat afgeschaft. De PvdA vindt het jammer dat het voorstel van de ChristenUnie nu pas komt, omdat de PvdA al jaren aandacht vraagt voor de positie van de Overijsselse steden.
Commissaris van de Koning Ank Bijleveld staat achter het idee van de ChristenUnie en PvdA. Juist ook om te voorkomen dat de landelijke agenda alleen maar aandacht heeft voor de grote steden in het westen. Ze wil in overleg met de burgemeesters van de grote Overijsselse steden over de invulling van een provinciale agenda 'stad'. Ondanks de twijfels over de invulling van het voorstel is het vanmiddag toch aangenomen door Provinciale Staten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.