Nieuws

Op de Dag van de Levensvragen stilstaan bij wat je leven lichter maakt

Carolien Riemersma en Jasper van der Horst
Carolien Riemersma en Jasper van der Horst © Ina Brouwer
Wie zit er op mij te wachten, nu ik ontslagen ben? Waarvoor zou ik mijn bed uitkomen als er niemand is om voor te zorgen? Wat ben ik nog waard? Na een ingrijpende ervaring kan je leven helemaal op de kop komen te staan. Als je leven niet meer vanzelfsprekend is, komen levensvragen op.
Vooral na een verlieservaring kunnen dit soort indringende vragen je bezighouden, zegt Carolien Riemersma, geestelijk verzorger voor Zwolle en omgeving. Net als haar collega Jasper van der Horst is zij verbonden aan het Centrum voor Levensvragen.

Minder religie maar nog wel levensvragen

De twee geestelijk verzorgers vragen aandacht voor de Dag van de Levensvragen op 25 juni. De speciale dag is er sinds een jaar of drie. Riemersma: "Vroegers waren mensen lid van een kerk of een genootschap zoals het Humanistisch Verbond. Daar vonden mensen antwoorden op de grote vragen in hun leven. Dan kwam de dominee of de pastoor maar steeds minder mensen gaan naar de kerk. Maar ze worstelen nog wel steeds met vragen, hoe moet ik hier mee omgaan?"
Geestelijk verzorgers werkten voorheen voornamelijk in ziekenhuizen of andere instellingen voor gezondheidszorg maar sinds 2018 wordt ook geestelijke zorg aan huis vergoed. De begeleiding valt tegenwoordig onder de eerstelijns zorg.

Geestelijke zorg wordt vergoed

Net als de huisarts wordt deze gewoon vergoed. Er zitten wel wat voorwaarden aan, zegt Riemersma: de zorg is bedoeld voor vijftigplussers en voor mensen in de laatste levensfase, "maar we werken er aan om die doelgroep te verbreden."
De geestelijk verzorgers in Zwolle en omgeving grijpen de Dag van de Levensvragen aan om op bezoek te gaan bij 75 huisartsen. Zij zijn vaak de eersten waar mensen naar toe gaan met geestelijke problemen maar het ontbreekt hen vaak aan de tijd om de verdieping op te zoeken, zegt Van der Horst.
De geestelijk verzorgers komen niet met lege handen: ze brengen een kaart en een waxinelichtje mee. De tekst op de kaart 'Wat geeft je leven kleur? Wat maakt je leven lichter?' kan een mogelijkheid zijn om een gesprek over levensvragen te beginnen.
Wat maakt je leven lichter
Wat maakt je leven lichter © Ina Brouwer
Bij het aangaan van een gesprek is het vooral van belang om goed te luisteren, zegt van der Horst. "Bijvoorbeeld als het gaat om eenzaamheid. Je kunt doorverwijzen naar allerlei welzijnsinstellingen maar vaak vinden mensen het al fijn als ze met een relatieve vreemde in gesprek kunnen gaan. Vaak vinden ze het moeilijk om hier met de eigen kinderen over te praten."
Zondag 26 juni in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.