Nieuws

Jongste verdachte in 'zaak Lotte' in hoger beroep opnieuw voor rechter: 'Waarom moest Lotte dood?'

Lotte, zoals heel Nederland haar intussen van de foto kent.
Lotte, zoals heel Nederland haar intussen van de foto kent. © RTV Oost
Ja, er was ruzie tussen Lotte en de twee broers. Maar de meest prangende vraag na afloop van de rechtszaak was toch wel: waarom moest de 14-jarige Lotte dood? De twee Almelose broers, beiden veroordeeld tot de maximale jeugdstraffen, deden er tijdens het strafproces voornamelijk het zwijgen toe. De jongste van de twee broers ging in hoger beroep: vandaag moet hij zich voor het gerechtshof verantwoorden.
De rechtbank nam het de twee broers uiterst kwalijk dat ze nooit echt opening van zaken hebben gegeven. Sterker, door telkens weer met andere verklaringen op de proppen te komen, maakten beide broers de situatie er alleen maar pijnlijker door voor Lotte's ouders Ralf en Janneke en broertje Tim (13).

'Blijft bij verklaring'

De kans dat de nabestaanden tijdens het hoger beroep veel meer aan de weet komen, lijkt echter op voorhand nihil. De jongste van de twee broers, die in hoger beroep ging tegen het vonnis, zal namelijk vandaag bij zijn eerdere verklaringen blijven.
Dat laat zijn advocaat Rob Oude Breuil desgevraagd tegenover RTV Oost weten.
"Ja, mijn cliënt stond erbij, en ja: mijn cliënt heeft het een en ander gezien. Maar hij blijft erbij dat hij niet de hand heeft gehad in de dood van Lotte", aldus Oude Breuil.
Vanwege de leeftijd van de verdachte - nu zestien jaar - wordt de zaak vandaag achter gesloten deuren behandeld.
Lotte's ouders deden bij RTV Oost voor het eerst hun verhaal. Tekst gaat verder onder video

Geen schijn van kans

Duidelijk is in ieder geval wel dat Lotte geen schijn van kans had, die fatale zondag 10 januari vorig jaar. De twee broers van destijds 15 en 17 jaar kenden Lotte. Na een hoog opgelopen ruzie had de oudste broer Lotte opgepikt in de buurt van de ouderlijke woning. Even verderop sprong de jongste broer ineens achterop, waarna Lotte - klemvast tussen beide broers - werd meegenomen haar het afgelegen bedrijvenpark Het Wendelgoor aan de rand van Almelo.
De beveiligingscamera van een nabijgelegen bedrijf legt het misdrijf in grote lijnen vast. Hoe de twee broers om 14.34 uur met Lotte op hun scooter over het zandpad komen aanrijden, waarna ze halt houden ter hoogte van de spoorbrug. Het meisje moet doodsangsten hebben uitgestaan.
Kort na aankomst op Het Wendelgoor weet ze nog een appje te sturen naar haar beste vriendin, waarin ze vraagt om haar locatiemelder goed in de gaten te houden. 'Blijf op min loca kijken', appt ze.

Misdrijf gefilmd

Sectie later wijst uit dat ze door de twee jongens tussen 14.36 en 14.46 uur op grove wijze is mishandeld, waarna ze haar hebben gewurgd en haar met haar gezicht voorover in het water in een sloot doen belanden.
Later blijkt wel dat het misdrijf deels is gefilmd door de bewakingscamera van een nabijgelegen bedrijf.
Het wurgen is op de beelden niet te zien omdat het zicht net op dat moment wordt ontnomen door een boom. En ook zijn de beelden van matige kwaliteit omdat de camera ruim honderdvijftig meter verderop hangt. Maar wel te zien is hoe beide knapen bezig zijn om iets te verslepen: volgens justitie het lichaam van Lotte.
De jongens zijn overigens weliswaar slechts als donkere schimmen op de beelden te zien, maar zijn niettemin herkenbaar aan hun kleding: onder meer een witte hoody en witte sportschoenen.

Lichaam verstopt

Nadat ze het lichaam van Lotte in de sloot doen belanden en haar verstoppen onder een berg rietmaaisel rijden ze om 14.59 uur naar een nabijgelegen tankstation, waar ze zichzelf, de scooter en hun schoenen grondig schoon spuiten. Even daarvoor - om 14:58:04 uur - zendt Lotte's mobieltje een laatste signaal uit. Dat is het moment waarop het te water geraakte toestel het begeeft.
Daarop gaan de twee broers naar huis, maar wat er thuis precies is gebeurd en gezegd dat blijft ongewis. Vast staat wel dat de vader een eerste keer met de oudste zoon met de eigen bestelbus naar het bedrijvenpark rijdt. Daarop gaan ze opnieuw naar huis om vervolgens een tweede keer naar het bedrijvenpark te rijden. Pas dan slaat de vader - rond 17.20 uur - via 112 alarm en zegt dat er een persoon in het water ligt.

Ongeruste ouders

Als agenten ter plaatse komen, worden ze opgewacht door de oudste zoon en zijn vader. De vader neemt plaats in de politiebus en de oudste zoon gaat de agenten per scooter vooraf naar de vindplaats. Gezien de omstandigheden waaronder ze het levenloze lichaam van Lotte aantreffen - vrijwel geheel verstopt onder een grote berg riet - sluiten ze de vindplek af en merken het aan als mogelijke plaats delict.

Maximale straffen

De vader van de twee broers wordt door justitie maandenlang verdacht van het wegmaken van Lotte's lichaam, maar de zaak tegen hem wordt uiteindelijk geseponeerd. Beide broers worden veroordeeld tot de maximale jeugdstraf - een celstraf in combinatie met 'jeugd-tbs'- maar de zaak krijgt een vervolg als de jongste verdachte besluit in hoger beroep te gaan. Hij is reeds veroordeeld tot de maximale straf en heeft dus niets te verliezen.

Plan beraamd

Omdat beide verdachten ten tijde van het misdrijf minderjarig waren, is hun rechtszaak achter gesloten deuren behandeld. Niettemin werd wel bekend dat de twee broers een plan hadden beraamd om een jarenlange gevangenisstraf te ontlopen.
Daarbij had de oudste zijn zwakbegaafde broertje - bij wie een iq van 61 is vastgesteld - overgehaald grotendeels de schuld op zich te nemen. Zelf vreesde hij jarenlang achter de tralies te belanden, zijn jongere broertje kon vanwege het jeugdstrafrecht maximaal één jaar krijgen.
"Gaan we dat afspreken? Want anders ben ik vier jaar weg. En jij bent misschien nog eerder dan over een jaar vrij", aldus de oudste tegen zijn jongere broertje in een door justitie afgeluisterd gesprek. Waarbij de oudste nog opmerkte dat ze met het oog op mogelijke sporen moesten zeggen dat ze van schoenen hebben gewisseld.

Bekentenis ingetrokken

Ook is bekend dat de jongste verdachte in deze zaak aantoonbaar heeft gelogen. Zo had hij aanvankelijk een bekentenis gedaan, maar heeft hij die later weer ingetrokken.
Nadat zijn vader en oudere broer die zondagavond zijn aangehouden, stuurt de jongen appjes richting vrienden, waarin hij bekent dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Lotte. Zo zou hij haar klappen hebben gegeven.
Ook bij de politie legt de jongen in eerste instantie een gedeeltelijk bekennende verklaring af. Gaandeweg de rechercheverhoren komt hij daar echter ineens op terug.
Onduidelijk is waarom hij het misdrijf in eerste instantie heeft toegegeven en die woorden later weer introk. Mogelijk heeft hij door de schuld op zich te nemen geprobeerd zijn oudere broer - al dan niet gedeeltelijk - vrij te pleiten.

Liedje over dood Lotte

Tijdens de rechtszaak komt een aantal pijnlijke details aan het licht. Zo tonen beide broers geen enkele wroeging over hun daad, blijkt uit gesprekken tussen de twee. Met afluisterapparatuur in de bus, waarmee de twee naar de rechtbank worden overgebracht, wordt vastgelegd hoe ze al rappend een liedje over Lotte en het misdrijf hebben gemaakt. Tot ontsteltenis van betrokkenen rond het onderzoek. "Alsof ze trots waren op wat ze hadden gedaan", aldus een betrokkene.
De ouders van Lotte vertelden eerder tegenover RTV Oost over hun dochter, maar omdat de zaak vanwege het hoger beroep nu opnieuw onder de rechter is, willen ze niet inhoudelijk op de zaak ingaan.
Wel lieten ze na de eerste strafzaak door hun advocaat Ruth Jager optekenen dat de ouders nog altijd kampen met die ene prangende vraag: waarom moest hun dochter Lotte dood?

Nonchalante houding

Waar de rechtszaak achter gesloten deuren is behandeld, wordt het vonnis in het openbaar uitgesproken. Waarbij vooral de nonchalante houding van de broers opvalt. Laconiek - ogenschijnlijk ongeïnteresseerd - onderuitgezakt in het verdachtenbankje. Alsof het hen niet aangaat.
Zoals ze zich overigens ook tijdens de rechtszaken gedroegen. Waarbij ze zich bovendien voornamelijk in stilzwijgen hulden.
Waardoor de ouders en Lotte's broertje Tim dus nog altijd in het duister tasten over het motief. Uit het vonnis blijkt dat er - zoals eerder gemeld - ruzie was over een foto die de oudste broer naar Lotte had gestuurd. En dat hij er kwaad over was dat Lotte de gewraakte foto had doorgestuurd naar vriendinnetjes. Maar tijdens de rechtszaak houden de broers vooral hun kaken stijf op elkaar over hun beweegredenen.

Zwaar aangerekend

En dat is iets wat de rechtbank de broers in het vonnis uiteindelijk zwaar aanrekent. In het vonnis worden de twee broers door de rechtbank in niet mis te verstane bewoordingen rechtstreeks aangesproken op hun zwijgzame opstelling en de verstrekkende gevolgen ervan.
Volgens de rechtbank zijn de twee broers immers de enigen die duidelijkheid kunnen geven over wat zich precies heeft afgespeeld in de laatste twintig minuten van Lotte's leven.
Maar - zoals de rechtbank het in het vonnis schrijft - juist door hun telkens wisselende verklaringen blijft dit ongewis. "De ouders, haar broertje, familie, vrienden en bekenden blijven hierdoor met veel onbeantwoorde vragen achter, waardoor het verwerkingsproces bemoeilijkt wordt. De nabestaanden zullen met de 'waarom-vraag' verder moeten leven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.