Nieuws

Alle lokale CDA-afdelingen in Overijssel keren zich tegen stikstofplannen kabinet

Overijssel noemt de stikstofplannen van het kabinet 'onhaalbaar'
Overijssel noemt de stikstofplannen van het kabinet 'onhaalbaar' © RTV Oost
De 25 lokale CDA-afdelingen in Overijssel keren zich in een brief tegen de stikstofplannen van het kabinet. In de brief, gestuurd naar de landelijke partijtop, roepen de afdelingen het kabinet op om met nieuwe plannen te komen. "Het plan biedt geen toekomst voor de betrokkenen en de agrarische sector wordt om zeep geholpen."
Tegen de plannen van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof is forse weerstand onder de boeren. Komende woensdag is er daarom een actiedag in Stroe in de gemeente Barneveld. Eerder liet de CDA-fractie in de Tweede Kamer al weten dat er, wat hen betreft, aanpassingen moeten worden gedaan aan de stikstofplannen. Ook de provincie Overijssel riep eerder al dat de stikstofplannen 'onhaalbaar' zijn.

'Houdgreep'

De lokale afdelingen van het CDA "vinden dat de natuur hand in hand moet gaan met de agrarische sector. Deze plannen komen daar helaas niet bij in de buurt. Met deze plannen heeft de natuur de agrarische sector in de houdgreep". Als voorbeeld halen ze aan dat er in Overijssel diverse methodes worden ontwikkeld om stikstof tegen te gaan door de boeren. "In Overijssel werken we juist keihard aan oplossingen, onder andere met biogasvergisting zodat we én stikstof verminderen én gas produceren. Over duurzaamheid gesproken. Al deze initiatieven worden onzeker wanneer het mes in de veestapel gaat. Dit beleid biedt geen houvast voor alle innovaties die al vanuit de omgeving worden opgezet."
Ook is er zorg over de leefbaarheid van de buitengebieden, als er boeren worden uitgekocht. "Naast het werken komt ook het wonen in onze kernen onder druk te staan, zoals de scholen, het verenigingsleven en het noaberschap. Vrijdag 10 juni 2022, het zwaard van Damocles hangt boven het hoofd van Overijssel. Natura2000 is echter Europees beleid. Het kan toch niet waar zijn dat wij hier worden opgeofferd, terwijl er aan de andere kant van de landsgrens geen kritische depositie waarde lijkt te bestaan!"
Fractievoorzitter van het CDA in Zwolle, Jan Nabers, ziet dat agrariërs op sociaal gebied het onderspit delven. "Ze lopen rond met vraagstukken of ze wel verder willen, niet zozeer met hun bedrijf maar met het leven. Dat kan écht niet", zegt hij vanochtend bij Radio Oost.

'Terug naar tekentafel'

Daarom willen de 25 CDA-afdelingen in Overijssel dat er andere plannen worden gemaakt. "Kortom, terug naar de tekentafel, wetgeving corrigeren, fouten uit het verleden herstellen en zorgen voor een beleid dat gebaseerd is op feiten en de praktijk."
Nabers roept op om tien tot vijftien jaar vooruit te kijken. "Als je ziet hoeveel bedrijfsopvolgingen er zijn in de agrarische sector, dan lost dat voor een deel het vraagstuk op. We moeten echt stappen zetten in de discussie, maar neem de tijd. En zorg ervoor dat het op een natuurlijke wijze gaat", besluit hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.