Nieuws

Sporthal in Ommen in drie dagen omgebouwd tot crisisopvang

De crisis-opvang voor asielzoekers in sporthal De Slaghen in Ommen
De crisis-opvang voor asielzoekers in sporthal De Slaghen in Ommen © RTV Oost / Mark Bakker
In drie dagen tijd is sporthal De Slaghen in Ommen omgebouwd tot een crisisopvang voor asielzoekers. Er zijn 75 slaapplekken gecreëerd en de eerste asielzoekers komen vandaag. De gemeente Ommen en Veiligheidsregio IJsselland hadden de regie bij de inrichting van de crisisopvang. Vele vrijwilligers hielpen het hele weekend met opbergen van sporttoestellen en het opbouwen van slaapunits.
Maandagavond was de crisisopvang al zo goed als klaar. Buurtbewoners waren uitgenodigd om met eigen ogen te zien hoe de asielzoekers daar straks verblijven. Een aantal buurtbewoners was onder de indruk. "Het is hier best wel schoon en netjes", zegt een buurtbewoonster. "Het is maar voor twee weken", wordt door anderen gezegd. Daarmee lijkt het erop dat de snelle beslissing van het gemeentebestuur weinig tot geen weerstand heeft veroorzaakt. Een aantal buurtbewoners heeft zich maandagavond aangemeld als vrijwilliger. "Ze zoekt nog iemand die de maaltijden wil opscheppen, echt iets voor mij", vertelt een mevrouw die een papier in haar hand heeft waarop staat voor welke taken er nog vrijwilligers worden gezocht.
Stapelbedden in één van de units.
Stapelbedden in één van de units. © RTV Oost / Mark Bakker

Van sporthal naar crisisopvang

Burgemeester Hans Vroomen van de gemeente Ommen gaf de buurtbewoners een rondleiding. Hij legt uit waarom de crisisopvang bij hen in de buurt er zo snel is gekomen. "Ons is vrijdagmiddag gevraagd om op zoek te gaan naar ruimtes waar snel een opvang gecreëerd kan worden", zegt hij. Vrijdagavond nam het gemeentebestuur de beslissing. Daarmee wil Ommen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel ontlasten. "Het COA heeft toegezegd om binnen twee weken een betere plek te vinden voor de mensen die hier straks worden opgevangen", zegt de burgemeester.
De crisisopvang in Ommen dat AZC Ter Apel deels moet ontlasten.

Weekend doorgewerkt

Het hele weekend is er aan de inrichting gewerkt en nu is alles al klaar. "Het zijn vooral mensen van de brandweer, vrijwilligers van de sportclubs en ook medewerkers van Veiligheidsregio IJsselland, het COA en de gemeente Ommen die hard hebben gewerkt", vertelt de burgemeester. Vrijwilligers van de brandweer hebben alle materialen van de gymnastiekverenigingen, scholen en sportverenigingen opgeruimd. "Zelfs de kinderen van de brandweerlieden hebben daarbij geholpen." Dat zegt Erik Pluim van Veiligheidsregio IJsselland.

Uit de opslag in Deventer

Dat de crisisopvang zo snel te realiseren is, komt omdat de meeste spullen die zijn gebruikt in een grote loods in Deventer al klaar lagen. Het zijn materialen die Veiligheidsregio IJsselland gebruikt bij een calamiteit waarbij er een crisisopvang ingericht moet worden. In die loodsen liggen onder meer schotten, stapelbedden, wanden, tafels en stoelen. De spullen staan nu opgesteld in de sporthal in Ommen.
De materialenruimte wordt gebruikt als eetzaal
De materialenruimte wordt gebruikt als eetzaal © RTV Oost / Mark Bakker

Units met stapelbedden

De sporthal bestaat uit twee delen die volledig in gebruik zijn voor de crisisopvang. In de beide hallen zijn met behulp van schotten en panelen units neergezet. Per unit zijn er drie stapelbedden en er staat een tafel met een paar stoelen. Wat sanitaire voorzieningen betreft hoefde er niet veel te gebeuren. De toiletten en douches in de kleedkamers waren er al. Wel zijn er wasmachines en drogers in de kleedkamers geplaatst.
Alle materialen van de sporthal zijn in één ruimte gestopt
Alle materialen van de sporthal zijn in één ruimte gestopt © RTV Oost / Mark Bakker

Opgeborgen

Alle materialen in de sporthal zijn zorgvuldig op elkaar en in elkaar gestapeld. Zo hoefde maar een kwart van de materialenruimte daarvoor te worden gebruikt. De rest is een eetruimte geworden. Daar staan tafels en minstens 75 stoelen. Eén van de ruimtes is ingericht als wachtkamer. En de unit ernaast kan een arts of een medewerker van COA plaatsnemen.
Wachtkamer in de crisis-opvang in de sporthal in Ommen
Wachtkamer in de crisis-opvang in de sporthal in Ommen © RTV Oost / Mark Bakker
Wie er in de sporthal straks tijdelijk worden gehuisvest is niet bekend. Wel staat vast dat het geen mensen uit Oekraïne zullen zijn. Zij hoeven zich niet als vluchteling aan te melden om legaal in Nederland te kunnen verblijven. Voor hun opvang zijn gemeenten verantwoordelijk. Het zijn vooral mensen die net in Nederland zijn en voor wie de asielprocedure net is gestart of dat nog moeten doen. "Het COA beslist welke mensen hier straks komen", zo geeft de burgemeester aan.

Buiten gebruik

De clubs en de scholen die de sporthal in gebruik hebben zullen voor in elk geval twee weken op zoek moeten naar een alternatief. "Daar zijn we hard mee bezig om ze daarmee te helpen." Het mooie weer dat wordt verwacht kan daarbij helpen, denkt de burgemeester. "Dan zullen veel binnensporten verplaatst worden naar één van de sportvelden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.