Nieuws

Rechtbank vraagt van kindermishandeling verdachte moeder om een advocaat te zoeken

De rechtbank in Zwolle
De rechtbank in Zwolle © RTV Oost
Een moeder die verdacht wordt van ernstige mishandeling van haar dochtertje, wordt door de rechtbank in Zwolle gevraagd om een advocaat in de arm te nemen. De 32-jarige verscheen vandaag zonder advocaat in de rechtbank, maar wordt door het Openbaar Ministerie en de rechtbank als ‘kwetsbaar’ omschreven.
De vrouw uit de gemeente Hardenberg wordt er van verdacht dat ze vorig jaar haar toen 2-jarige dochter ernstig heeft mishandeld. Ze zou een bord met kracht op het handje van het kind hebben gegooid. Het kindje liep daardoor ernstige verwondingen aan een hand op. De ringvinger en pink van het kindje waren gebroken en er zaten diepe sneeën in.

'Het moet een goed en eerlijk proces zijn'

Hoewel de moeder graag wilde dat de rechtszaak vandaag doorging, vroeg de rechtbank de vrouw toch eerst rechtsbijstand te zoeken. “Het moet een goed en eerlijk proces zijn, ook voor u", sprak de voorzitter van de rechtbank tegen de vrouw.
Eerder vroeg de rechtbank al waarom de vrouw zonder advocaat naar de rechtbank was gekomen. “Ik kan dat niet financieren op dit moment, maar ik zal uw vragen beantwoorden.” Dat vond de rechtbank niet verstandig. “Wij denken dat u er mee gediend bent om toch bijstand te zoeken. Het betreft een ernstige zaak. Wij tillen zwaar aan een eerlijke en goede rechtsgang.”

Briefje met namen van advocaten

De vrouw kreeg aan het einde van de zitting een briefje van de rechtbank, met daarop namen van advocaten die haar kunnen bijstaan. Als de vrouw rechtsbijstand heeft gevonden, gaat de zaak op 9 augustus verder.
Als iemand geen advocaat of mediator kan betalen, heeft degene recht op een vergoeding voor de kosten. Er moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden om in aanmerking te komen voor de gesubsidieerde bijstand.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.