Nieuws

Drugstransport loopt tegen de lamp op A1 bij Deventer: met vijf kilo coke in een Opel

De politie vond vijf pakken met in totaal vijf kilo coke in de auto
De politie vond vijf pakken met in totaal vijf kilo coke in de auto © Getty Images
Het waren de ANPR-camera’s op de A1 bij Deventer die op 14 maart van dit jaar aansloegen op een Opel Insignia die passeerde. Agenten zetten de auto aan de kant: in een verborgen ruimte onder het dashboard werd vijf kilo cocaïne gevonden. Het Openbaar Ministerie eist drie jaar cel tegen de 30-jarige man uit Albanië die de auto bestuurde.
Justitie verdenkt de man van betrokkenheid bij internationale drugssmokkel. De auto waarin hij reed, passeerde regelmatig de Duitse grens bij Venlo om vervolgens België in te rijden. Korte tijd later reed de auto dan weer terug.
De man verklaarde tegenover de politie dat hij onderweg was naar Düsseldorf. Of Duisburg. Dat weet hij niet meer. Hoe het kon dat de navigatie op zijn telefoon ingesteld was op een bestemming in Hamburg, kan hij niet verklaren. Als hij daadwerkelijk onderweg was naar Düsseldorf, was hij wel heel erg uit de route, stelde de rechtbank. “Ik was verdwaald”, verklaarde de man. “Ik had een meisje ontmoet via TikTok, ik wilde haar opzoeken.”

'Dat is wel een raar verhaal, meneer'

De auto waarin hij reed, zou hij in Duitsland geleend hebben van een vreemde. “Is het niet raar dat iemand die u niet kent, zomaar een auto aan u uitleent?”, vroeg de rechtbank de verdachte. “Dat is niet ongebruikelijk voor Albanese begrippen als je elkaar in het buitenland tegenkomt”, verklaarde de 30-jarige.
Toch vond de rechtbank het verhaal vreemd. “U leent een auto van iemand die u niet kent en u weet niet hoe diegene heet of waar die woont. Dat is wel een raar verhaal, meneer.”
Het Openbaar Ministerie gelooft helemaal niks van het verhaal van de man. “We heb het hier over ernstige ondermijnende criminaliteit. De handel in harddrugs gaat vaak gepaard met illegale geldstromen en excessief geweld,” aldus de officier van justitie. Hij eist drie jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Advocaat vraagt vrijspraak

Advocaat Alexander Admiraal vertelde de rechtbank dat zijn cliënt helemaal niet wist dat er drugs in de auto verstopt zaten. “Hij wist helemaal niet dat er een verborgen ruimte in de door hem geleende auto zat. Cliënt wist al helemaal niet dat daar vijf kilogram cocaïne in zat.” Hij vroeg om vrijspraak van de 30-jarige Albanees. Hij verwees naar uitspraken van andere rechtbanken, die mensen die een auto met een verborgen ruimte erin bestuurden, vrijspraken.
In de auto die de 30-jarige man bestuurde zat een verborgen ruimte. Agenten troffen een draad. Na onderzoek bleek dat die ruimte via een trucje toegankelijk werd. Eerst moest de motor gestart worden, daarna de achterruitverwarming ingeschakeld worden en vervolgens op een verborgen draadje een magneet gelegd worden. Daardoor zou het navigatiescherm losspringen en ontstaat er toegang tot een verborgen ruimte onder het dashboard. In die ruimte vond de politie vijf pakketten met coke, volgens justitie goed voor een straatwaarde van 350.000 euro.
De verdachte nam aan het einde van de zitting het woord: "Als u de overtuiging krijgt dat ik daadwerkelijk op de hoogte was van de drugs in de auto, vraag ik u om mij geen drie, maar dertig jaar cel op te leggen."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.