Nieuws

Instanties delen onderling niet gecheckte informatie over Niel: "Ze hebben me alles afgenomen"

Niel Brinkhuis moest zijn bedrijf afgelopen jaar noodgedwongen stoppen
Niel Brinkhuis moest zijn bedrijf afgelopen jaar noodgedwongen stoppen © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Tien jaar geleden besloot Niel Brinkhuis uit Vroomshoop na meerdere detenties het criminele circuit te verlaten. Hij sneed zijn banden met motorclub Satudarah door en richtte zich op het jongerenwerk. Naar eigenzeggen erg succesvol, totdat er een rapport over hem verscheen op basis van niet gecheckte informatie.
Ondanks zijn geringe lengte, maakt het uiterlijk van Niel indruk. Dat komt vooral door de tatoeages op zijn kale hoofd, handen en de rest van zijn lichaam, maar ook zijn enorme spieren springen direct in het oog. Maar van die stoere onverschrokken man die hij ooit was, is op het moment weinig over. Hij is er kapot van dat hij de stekker uit zijn bedrijf DHC Coaching moest trekken. Noodgedwongen, want er was geen werk meer voor hem.

Ervaring

Niel richtte zich als zzp'er op jongeren met drugsverslavingen of die actief zijn in het criminele wereldje. "Ik werd ingezet bij onbereikbare jongeren en onveilige situaties. Juist vanwege mijn eigen ervaring", vertelt de Vroomshoper.
Hij gebruikte zijn levenservaring om de jongeren te bereiken. Daarom stond hij vaak in de frontlinie en begaf hij zich in situaties waar veel mensen voor terugdeinzen. "En dat dag en nacht", voegt Niel eraan toe. Volgens hem was hij daarom zo succesvol.
Kijk hier het verhaal van Niel:
Instanties delen onderling niet gecheckte informatie over Niel: "Ze hebben me alles afgenomen"

Keerpunt

Maar na een aantal jaar komt er een keerpunt. "Op een gegeven moment kreeg ik lastiger nieuwe opdrachten. Ook het verlengen van lopende trajecten ging ineens erg moeilijk of lukte helemaal niet meer. Hoe dat kwam? Daar had ik toen geen idee van."
Vijf jaar na de oprichting van DHC stuurde de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen de veertien Twentse gemeenten een brief waarin hij adviseerde niet meer met Niel in zee te gaan. Dat deed hij vanuit zijn rol als portefeuillehouder Ondermijning binnen de Veiligheidsregio Twente. Op basis van welke informatie dat is en of dat onderzochte gegevens zijn, wil Gerritsen niet zeggen. Hij onthoudt zich van commentaar.

RIEC-rapport

Duidelijk is wel dat in april 2019 het Regionaal Informatie Expertise Centrum Oost-Nederland (RIEC-ON) een rapport over Brinkhuis opstelde. Daarin werd geschetst dat Niel een intimiderende en agressieve man is. Als er politie moest worden ingeschakeld, werd zelfs geadviseerd om niet met één voertuig ter plaatse te komen. 'Niel is een beer van een vent. Bij voorkeur twee auto's ter plaatse', is te lezen in het vertrouwelijke document.
In een samenvatting van het rapport is (deels) te lezen op basis van welke meldingen het is opgesteld. Veelal gaan de meldingen over intimidatie en bedreiging, maar daar is Brinkhuis nooit door de politie over gehoord, laat staan door een rechter voor veroordeeld. Ook zijn er foto's aan het rapport toegevoegd, waarop Niel met leden van No Surrender te zien is. Daaruit trekt het RIEC-ON de conclusie dat Niel mogelijk bij die club is aangesloten.

Niet gecheckt

Uit onderzoek van RTV Oost blijkt dat de informatie in het rapport bestaat uit (anonieme) meldingen bij de politie en aangiftes die niet zijn onderzocht. Deze informatie wordt wél gedeeld met verschillende instanties. Zo zijn de meldingen met het RIEC-ON gedeeld, die het op haar beurt onder de aandacht heeft gebracht met gemeenten en zorginstanties. Met als gevolg dat Niel Brinkhuis nergens meer aan het werk komt, terwijl de schuldvraag onbeantwoord blijft.
Rechtsgeleerde Tijmen Wisman is als docent verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en vindt de gang van zaken zeer discutabel. "Op zich is het goed dat instanties informatie met elkaar kunnen delen, zolang dat binnen de wettelijke kaders valt. Maar het heeft in dit geval wel erg grote gevolgen. En Niel kan zich er niet tegen verweren", vertelt hij.
Ik heb het ingezien, maar bijna alles was zwartgelakt
Niel Brinkhuis

"Roddel en achterklap"

Omdat de meldingen niet worden onderzocht op waarheid, vindt Wisman de gang van zaken kwalijk. "Het lijkt erop dat er een proces is op basis van meldingen die iedereen kan doen. Die komen in een systeem terecht en worden vervolgens voor waar aangenomen. Dat betekent dat roddel en achterklap heel destructieve gevolgen kunnen hebben voor iemands leven."
Volgens Brinkhuis kost het veel moeite om de meldingen in het politiesysteem in te zien, en wat je dan kunt lezen is volgens he zeer beperkt. . "Ik heb het ingezien, maar bijna alles was zwartgelakt', vertelt Niel. "Er staat een melding in dat een donkere man ogend op mij met een automatisch geweer over straat zou lopen. Je zou verwachten dat ze me dan direct oppakken, maar ik ben zelfs niet gehoord. Ik wist dus al die tijd niet eens dat dit in een systeem stond. Ik was het niet."
Wat Niel overkomt, kan iedereen overkomen
Tijmen Wisman, Platform Bescherming Burgerrechten

Omgekeerde wereld

Dat Niel zijn onschuld moet bewijzen, is volgens Wisman de omgekeerde wereld. "In Nederland is de rechtsstaat zo ingericht dat je schuld moet worden bewezen, voordat je veroordeeld kunt worden. Nu moet Niel zijn onschuld bewijzen om die meldingen uit het systeem te krijgen."
"De geschiedenis leert dat het negeren van rechtsbescherming en de rechtsstaat in enkele gevallen, zich altijd verder uitbreidt en steeds meer mensen raakt. Wat Niel overkomt, kan iedereen overkomen", aldus Wisman.

Rechtszaak

De Vroomshoper raakt uitgeput door het jarenlange gevecht tegen de instanties die hem van alles verwijten. Toch weigert hij op te geven en is hij strijdbaar om DHC Coaching nieuw leven in te blazen en weer met jongeren aan het werk te kunnen. "Toen ik uit de criminaliteit stapte heb ik hard moeten werken om alles op te bouwen en het juiste pad in te slaan. Dat wordt me nu allemaal ontnomen. Waarom?"
In juli staat een volgende rechtszaak op de rol. Inmiddels hebben het Platform Bescherming Burgerrechten en LLM Legal zich achter Niel geschaard en staan ze hem bij in de juridische strijd.
RTV Oost heeft het RIEC-ON en burgemeester Arjen Gerritsen om een reactie gevraagd. Beiden wilden geen commentaar geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.