Nieuws

Medezeggenschapsraad luidt noodklok: "Problemen elektrische BYD-bussen Keolis niet op tijd verholpen"

Voorzitter medezeggenschapsraad luidt noodklok: "Problemen BYD bussen Keolis niet op tijd verholpen"
Voorzitter medezeggenschapsraad luidt noodklok: "Problemen BYD bussen Keolis niet op tijd verholpen" © RTV Oost
De reparatie van de elektrische BYD-bussen van Keolis verloopt totaal niet volgens planning. Dat meldt Dirk Groenveld, voorzitter van de ondernemingsraad IJssel-Vecht in een interne brief aan de directeur Europa van de Chinese bussenbouwer BYD. Eind juni zouden alle bussen gerepareerd zijn, maar volgens Groeneveld, die ook spreekt namens de medezeggenschapsraad, zijn er momenteel slechts twintig klaar.
"Wat inhoudt dat er nog 238 bussen onder handen genomen dienen te worden. De belofte was dat voor eind juni 2022 via een terugroepactie alle andere bekende en nog te constateren issues zouden zijn opgelost voor alle bussen in IJssel-Vecht", schrijft Groeneveld in de brief. "Ik wil u melden dat de medezeggenschap IJssel-Vecht er op dit moment geen vertrouwen in heeft dat dit te realiseren is. Zelfs het oplossen van alle issues voor de overgang van de concessie IJssel-Vecht naar de nieuwe vervoerder lijkt niet haalbaar."
Ook schrijft Groeneveld dat er door de problemen met de bussen werknemers hun werk niet kunnen uitvoeren "omdat zij lichamelijke klachten ondervinden door issues met deze BYD-bussen".
Eind februari meldde Keolis dat de reparatie van de probleembussen volgens planning verliep. Tocht in de chauffeurscabine, de verwarming en de positie van de stoel ten opzichte van het stuur zouden toen zijn aangepakt. "Helaas is gebleken dat dit slechts deels is gelukt, en zeker niet binnen de beloofde tijd", meldt Groeneveld aan de directeur van BYD, de heer Ho.
De provincie Overijssel zei eerder dat Keolis een boete van 5.000 euro per bus krijgt als de problemen niet voor april zijn opgelost. Met 259 bussen kan dat dus oplopen tot bijna 1,3 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.