Nieuws

Oekraïense muzikanten samen in opvang Deventer: "Niet spelen betekent achteruitgang"

Het Irishuis in  Deventer
Het Irishuis in Deventer © Daphne Scholting
Hij wil het concert op zondag 3 juli graag extra onder de aandacht brengen. Dat is in zijn geboorteplaats Ootmarsum, in de protestantse kerk om precies te zijn. Jeroen Weierink is de dirigent van een uit Oekraïense vluchtelingen samengesteld operagezelschap, dat in Deventer onderdak heeft gevonden.
Weierink is Ootmarsummer van geboorte, maar woont tegenwoordig in Nederhorst Den Berg. "Ik heb nog wel een huis in Ootmarsum, dus ik kom er nog wel eens. Maar het is natuurlijk prachtig dat we met ons operahuis in Ootmarsum kunnen optreden."

Streep door

De dirigent werkt al een jaar of twaalf in Kiev, de hoofdstad van het door oorlog getroffen land. "Ik dirigeer meerdere opera's. Een jaar of zeven geleden koppelde het impresariaat me aan het Opera & Ballet van Charkov. Een week nadat de oorlog begon zou ik nog afreizen naar Oekraïne en Rusland. Maar ja, daar kon een streep door."
Weierink ging zich toeleggen op het organiseren van benefietconcerten ten behoeve van Oekraïne. "Eén daarvan was in de Deventer schouwburg. Dat was ergens in maart. Toen is het balletje gaan rollen. Het Irishuis kwam beschikbaar voor Oekraïense musici. De rest is geschiedenis."

Lopend vuurtje

Er werd via sociale media een oproep gedaan en dat ging als een lopend vuurtje rond. "Laatst meldde zich nog een echtpaar uit Donetsk. Ze spelen viool en trompet en passen prima in het gezelschap. Alles bij elkaar hebben we nu een man of vijftig, onder wie 31 in het orkest, zes solisten en acht koorleden. Je moet blijven spelen, want niet-spelende muzikanten gaan na verloop van tijd alleen maar achteruit."
De leden van het gezelschap, dat luistert naar de naam Ukraine Liberation Orchestra, zijn niet de minsten. "Ze komen van de opera in meerdere Oekraïense steden, zoals Charkov. We hebben meerdere optredens gepland, onder meer dus in Ootmarsum. Maar we gaan ook langs 22 theaters in bijvoorbeeld Den Haag, Tilburg en Rotterdam. Verder zit ik nog te denken aan een soort kerstconcert."

Genieten

Binnenkort verzorgt de schouwburg een ‘Music Binds Us’ concert met de bewoners van het Irishuis. Een goede gelegenheid om elkaar te leren kennen en voor de musici om de bewoners van Deventer te laten genieten van hun vak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.