Nieuws

Vrouw uit Deventer aangehouden in Belgisch onderzoek naar phishing

Acht mannen en een vrouw uit Deventer aangehouden in Belgisch onderzoek naar phishing.
Acht mannen en een vrouw uit Deventer aangehouden in Belgisch onderzoek naar phishing. © RTV Oost
In een Belgisch onderzoek heeft de Nederlandse politie gisteren acht mannen en een vrouw aangehouden in verschillende delen van Nederland. De vrouw komt uit Deventer. De verdachten worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die via phishing miljoenen euro’s heeft buitgemaakt.
De politie heeft op verzoek van de Belgische politie en parket Oost-Vlaanderen 24 doorzoekingen verricht in de politie-eenheden Oost Nederland, Amsterdam, Midden Nederland, West Brabant, Rotterdam en Den Haag. Hierbij zijn er onder meer een vuurwapen, designer kleding, dure horloges en tienduizenden euro’s aan cash geld in beslag genomen.
De verdachten zijn mannen in de leeftijd van 25 t/m 36 jaar. De vrouw uit Deventer is 25.

Phishing

Ze worden verdacht van phishing, internetoplichting en witwassen. Volgens de Belgische politie zijn er tientallen Belgische slachtoffers bekend. Zij werden benaderd via e-mail, sms’jes, WhatsApp-berichten en vervolgens - via een phishinglink- naar een nagemaakte (bank)website geleid. Zo kreeg het crimineel netwerk toegang tot hun rekeningen en hebben ze naar schatting meerdere miljoenen euro’s buit kunnen buitmaken.
De Belgische onderzoeksrechter vaardigde een Europees onderzoeksbevel uit aan het OM in Amsterdam om de verdachten aan te houden en de woningen te doorzoeken. Gisteren viel de politie tegelijkertijd de 24 adressen binnen. De aangehouden verdachten zitten vast en hun overlevering aan België wordt in gang gezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.