Nieuws

Stikstofplan BBB: halveer aantal beschermde Natura 2000-gebieden

Caroline van der Plas
Caroline van der Plas © RTV Oost
De partijen BoerBurgerBeweging (BBB) en JA21 en komen met een eigen plan om de stikstofproblemen tegen te gaan. In een tienpuntenplan pleiten de twee partijen onder meer voor het met spoed 'repareren' van de Wet Natuurbescherming. Ook moet het aantal beschermde Natura 2000-gebieden worden gehalveerd.
Of het aanpassen van de wet mogelijk is, is nog de vraag, omdat onderdeel ervan een Europese richtlijn is. "In Den Haag wordt altijd gezegd: het mag niet van Brussel, maar andere landen hebben ook niet zulke strenge regels als wij", zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas uit Deventer. "Elk land is soeverein." Nederland is zeer 'veedicht' en heeft tal van kleine Natura 2000-gebieden. Belangrijk onderdeel van het plan is het schrappen van deze kleine beschermde gebieden.

Tienpuntenplan

De partijen komen met een tienpuntenplan, gepresenteerd als initiatiefnota. Maar als het kabinet de wet niet wil aanpassen, zijn BBB en JA21 van plan dat samen te doen. Ze pleiten verder voor nauwer overleg met boeren en bedrijven en het beter meten van de bodem in plaats van de lucht om na te gaan wat het effect van stikstof is in de natuur. Intussen moet voor spoedwoningbouw een uitzondering op de stikstofregels komen.
"Het slot moet eraf", zegt fractievoorzitter Eerdmans van JA21. De partijen presenteren hun plannen als alternatief voor het voorstel van het kabinet. "Dat gaat echt te ver", vindt hij. "Het is een molensteen om de nek van de economie." Van der Plas: "Het kabinet staart zich blind op het krimpen van de veestapel. We weten helemaal niet echt wat het effect daarvan is."

Motie verworpen

Belangrijke vraag is of de plannen juridisch houdbaar zijn én of er genoeg draagvlak voor is. Een motie van BBB en JA21 om de Wet Natuurbescherming aan te passen werd dinsdag ruim verworpen. De partijen benadrukken wel dat de achterban van coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie zich roert wegens de stikstofdiscussie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.