Nieuws

Boeren vanuit Overijssel op pad richting Stroe voor boerenprotest

In Hertme verzamelden vanmorgen al vroeg boeren om naar Stroe te gaan.
In Hertme verzamelden vanmorgen al vroeg boeren om naar Stroe te gaan. © RTV Oost/ Mario van Santen
In Hertme was het vanmorgen al flink druk. Tussen de honderd en tweehonderd boeren verzamelden zich daar om richting Stroe te rijden. "Eendracht maakt macht", zegt boer Stefan Reuver. "Iedereen is eensgezind. Dat is heel goed." Luid toeterend vertrokken de eerste boeren uit de groep niet veel later naar Stroe.
Vanuit Hertme gingen vanmorgen al vroeg boeren op pad naar Stroe
"In de landbouw zitten we allemaal op een lijn en laten we één geluid horen. Het is genoeg." Volgens Reuver hebben de boeren met heel emoties te maken, maar overweegt vooral teleurstelling in het Haagse beleid. "Iedereen denkt dat de natuur bedreigd wordt, maar de burgers en de boeren worden bedreigd", volgens Reuver. Hij stelt dat alleen Nederland met stikstof werkt, waar andere landen dat niet doen. "Omdat dit kabinet een probleem heeft gecreëerd, worden er geen huizen gebouwd en kunnen wij als boeren niet vooruit.

Route

De boeren mogen niet over de snelweg richting Stroe rijden. Welke route de boeren uit Hertme nemen, willen ze niet zeggen. "Wij gaan binnendoor. Goed te rijden en we zien ook nog wat", zegt Reuver met een glimlach. "Dat is geen probleem."
De politie kwam vanochtend al wel een kijkje nemen in Hertme. Een politieauto meldde zich op het erf waar de boeren zich in Hertme verzamelden. De politie haalde vanmorgen in verschillende delen van Nederland al trekkers van de snelweg.
Ook in Vroomshoop verzamelden boeren vanmorgen. Dat gebeurde in het centrum van het dorp. De boeren rijden richting Mariënberg en van daaruit naar Daarle en dan door richting Stroe op de Veluwe.
Boeren vanuit Vroosmhoop op pad
Boeren vanuit Vroosmhoop op pad © NewsUnited/Kevin Gerrits
Bij De Lichtmis verzamelen ook boeren om op pad te gaan.
Trekkers bij de Lichtmis waar boeren bij elkaar komen voor vertrek naar Stroe.
Trekkers bij de Lichtmis waar boeren bij elkaar komen voor vertrek naar Stroe. © PNN
Langs de N35 bij Hoonhorst staan ook zo'n 25 trekkers. Ook Jarno van 't Oever uit Laag Zuthem is daar vanmorgen. "Ik sta hier om een punt te maken met veel boeren uit de buurt. Tegen de stikstofplannen die in Den Haag zijn bedacht. Een groot deel van het gebied hier valt binnen de 47 procent reductie. Daar willen we tegen strijden."

Allemaal tegen de plannen

De boer uit Laag Zuthem heeft een melkbedrijf met zestig koeien. "Ik wil laten zien dat we er met zijn allen staan. Dat we allemaal tegen de plannen zijn en een punt willen maken dat het ook anders kan." De veehouder vindt dat in Den Haag alleen wordt gekeken naar de boeren bij de het oplossen van het stikstofprobleem.
"Als boer kunnen we er misschien best samen iets aan doen. Dat er voorzieningen getroffen worden om stikstof te reduceren, maar we moeten het met elkaar doen. Iedereen moet wat doen."
Hoe het probleem moet worden opgelost weet Van 't Oever ook niet. "Nieuw kabinet met mensen die er verstand van hebben", geeft de boer lachend als oplossing.
Boeren in Hoonhorst hebben een duidelijke boodschap aan het kabinet.
Boeren in Hoonhorst hebben een duidelijke boodschap aan het kabinet. © RTV Oost/Ties van der Heide

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.