Nieuws

Van der Plas ziet veel jonge boeren protesteren in Stroe: "Fantastisch, geef niet op"

Caroline van der Plas (BBB) bij de boerenprotesten in Stroe
Caroline van der Plas (BBB) bij de boerenprotesten in Stroe © RTV Oost
Bij de grootschalige boerenprotesten vandaag in Stroe ziet kamerlid Caroline van der Plas vooral veel jonge boeren. Het doet de BBB-voorvrouw uit Deventer goed dat juist deze groep zo groot is.
"Het is fantastisch. Vanaf een uurtje of negen stroomt het hier binnen en dat gaat nog steeds door", zegt Van der Plas op het demonstratieterrein in het Gelderse Stroe. Het plaatsje met zo'n 1.500 deelnemers is vandaag de thuishaven van naar verwachting zo'n twintig- tot dertigduizend boeren. Ze zijn boos over de stikstofplannen van het kabinet.
Caroline van der Plas (BBB) bij de boerenprotesten in Stroe
"Dit geeft heel erg aan wat er leeft onder boeren, de actiebereidheid is hartstikke groot", aldus Van der Plas. "Wat ik heel leuk vind om te zien is dat er ontzettend veel jongeren zijn. Allemaal jonge mensen die straks boer willen worden. Dus ze hebben nog hoop. En dat wil ik ze ook meegeven, ze moeten niet opgeven. Er wordt in de Kamer hard gestreden door een aantal partijen voor een eerlijk beleid en bestaansrecht voor de boer."
Volgens de politica heeft de strijd van de boeren nog wel zin. "Je ziet nu dat de achterban van andere partijen zich toch ook ernstig zorgen begint te maken over wat er allemaal gebeurt met de boeren in Nederland. Dus ik heb er nog wel vertrouwen in dat de plannen kunnen veranderen."

Eigen plan

Van der Plas kwam eerder vandaag samen met JA21 met een eigen plan om de stikstofproblemen op te lossen. De twee partijen presenteerden een tienpuntenplan waarin ze pleiten voor onder meer het met spoed 'repareren' van de Wet Natuurbescherming. Ook moet het aantal beschermde Natura 2000-gebieden worden gehalveerd.
Daarnaast moet er geld naar innovaties in de landbouw, vindt het boegbeeld van de BBB. "De landbouw wil op basis van eerlijk en rechtvaardig beleid de kans krijgen om nog verder te verduurzamen. Kijk naar de auto-industrie de afgelopen veertig jaar. Het aantal auto's is niet gehalveerd, maar de auto's zijn schoner gaan rijden dankzij allerlei innovaties. In de agrarische sector kunnen we ook innoveren, maar er wordt een slot op gezet door het kabinet. Slechts een fractie van het geld gaat naar innovaties."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.