Nieuws

Raad van State geeft toestemming voor tweede fase woningbouwplan Deventer

Nieuwbouw, foto ter illustratie
Nieuwbouw, foto ter illustratie © ANP
De bouw van bijna achthonderd woningen in de tweede fase van het plan Steenbrugge in Deventer kan van start. De Raad van State verwierp vandaag de bezwaren van twee omwonenden tegen het plan. De eerste fase van het plan met vierhonderd woningen is al gerealiseerd.
De omwonenden zeiden eerder al dat ze tegen de woningbouw zelf geen bezwaren hebben. Ze maken zich wel druk om de afwatering van het nieuwe woongebied en de aantasting van het leefgebied van steenuilen. Die beschermde dieren komen volgens hen voor bij enkele woningen, waaronder hun woning aan de rand van het woningbouwplan.

Maatregelen

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er inderdaad steenuilen in die omgeving leven. Maar dat is niet aangetoond bij de woning van de bezwaarmakers, oordeelt de Raad. Bij de andere woning is dat wel aangetoond. De onderzoekers hebben daarom aan de gemeente en de projectontwikkelaar geadviseerd te zorgen voor voldoende foerageerruimte voor de steenuilen. Woningbouw moet daar op enige afstand blijven en er moeten voorzieningen worden aangelegd voor de steenuilen.
De gemeente heeft dit geregeld in het bestemmingsplan voor dit nieuwe woongebied. Voordat de bouw daar van start gaat, moeten er steenuilenkasten worden geplaatst en een grondstrook met winterrogge worden ingericht.

Afwatering

Volgens de Raad hoeven de bezwaarmakers niet te vrezen voor natte voeten. De afwatering in de nieuwe woonwijk loopt juist van hun perceel af naar wadi’s die worden aangelegd. En als dat niet voldoende werkt, kan dat met de aanleg van een riool worden aangepakt, aldus de Raad.

Wethouder blij met voortgang

Wethouder Rob de Geest van Deventer zegt in een reactie blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State. "Het bestemmingsplan is nu onherroepelijk en dus kunnen we verder met de bouw van 800 woningen in Steenbrugge."
"Deventer groeit en veel mensen zoeken een woning. We staan daarom voor een enorme bouwopgave. De bouw in Steenbrugge is van belang om een forse bijdrage aan de benodigde woningproductie te leveren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.