Nieuws

Hans (64) is terminaal, maar gaat nog één keer rocken: met WensAmbulance naar Guns N' Roses

Hans Boersma heeft onmeunig veel zin om nog één keer te rocken tijdens het liveconcert van Guns N' Roses in Groningen.
Hans Boersma heeft onmeunig veel zin om nog één keer te rocken tijdens het liveconcert van Guns N' Roses in Groningen. © RTV Oost
Hij is rocker in hart en nieren. Bezocht als muziekliefhebber talloze liveconcerten, maar zijn ziekte laat dat niet langer toe. Vanavond gaat Hans Boersma uit Goor nog één keer rocken. Verpleegkundige Aniek en medewerkers van de WensAmbulance laten Hans' laatste wens in vervulling gaan: hij is er vanavond bij als Guns N' Roses in Groningen live in actie komt. En hij heeft er 'onmeunig' veel zin in.
Met zijn 64 lentes heeft hij de opmars van de hardrock van nabij meegemaakt. "Deep Purple? Uiteraard, maar dat zijn intussen oude kerels", lacht hij monter. "En ja, AC/DC vind ik ook prachtig. Maar gaandeweg is mijn muziekvoorkeur toch wat opgeschoven naar latere bands. Iron Maiden, Rammstein. En ja, het begon allemaal met een platencollectie. Later werden dat cd's. Ja, ik weet het: veel muziekliefhebbers zijn later toch weer overgestapt op vinylplaten. Maar ik heb het altijd bij mijn cd's gehouden.Toch wat handzamer allemaal."

Livemuziek

Een van zijn grote passies: het bezoeken van concerten. "Iron Maiden, Rammstein. Ik heb ze allemaal live gezien. Wat de meeste indruk op hem maakte, hoeft hij geen seconde over te twijfelen. "Dat was toch wel Rammstein in de Rijnhal in Arnhem. En dan de show en alle spektakel er omheen, interessanter misschien nog wel dan de muziek."
Boersma verblijft in een kamer van verpleeghuis De Stoevelaar van Carintreggeland in zijn geliefde Goor. Het gaat al een tijdje minder goed met hem. Al is hij niet van plan zich er mentaal onder te laten krijgen. "Ik mag dan wel doodziek zijn, maar zo voel ik mij niet."

'Veel gebeurd in mijn lichaam'

Al weet hij eigenlijk wel beter. Hij lijdt aan darmkanker en heeft intussen te horen gekregen dat de artsen niets meer voor hem kunnen betekenen.
"Er is de afgelopen tijd heel veel gebeurd in mijn lichaam: 35 chemo's, een aantal bestralingen." De behandelingen zijn intussen stopgezet. "Ik weet dat ik niet lang meer te gaan heb. Zelf ga ik ervan uit nog tot eind dit jaar."
In die resterende tijd wil hij nog wel alles uit het leven halen. Zo goed en zo kwaad als dat kan.
Aniek ten Dam, verpleegkundige van De Stoevelaar, was diep onder de indruk van zoveel positiviteit en kwam op het idee om Hans nog één keer een live-rockconcert te laten bijwonen. "Nadat ik contact heb opgenomen met de WensAmbulance hebben zij verder alles voor elkaar gemaakt."

WensAmbulance

Margreet Schutte van de WensAmbulance Oost-Nederland, die drie ziekenwagens heeft en later dit jaar het vijftienjarig jubileum viert, laat weten dat de vrijwilligersorganisatie afstevent op een recordjaar: "Normaal vervullen we op jaarbasis 150 tot tweehonderd laatste wensen, maar voor dit jaar zitten we nu al op 190 aanvragen. Als het zo doorgaat, komen we nog uit op driehonderd vervulde wensen".
De stichting moet het volgens de woordvoerster onder meer hebben van donaties. "Maar ook van acties die voor ons op touw worden gezet. Zoals recent 'Rijden voor Geluk' in Haaksbergen, een jaarlijkse actiedag. Die bracht ruim 12.000 euro op. Daarmee kunnen we dan weer zo'n dertig nieuwe laatste wensen vervullen. Iets waar we vanzelfsprekend enorm blij mee zijn."

'Met de neus vooraan'

Een team van vrijwilligers van de WensAmbulance Oost-Nederland brengt Hans vanavond naar het Stadspark in Groningen, waar hij Axl Rose en zijn maten live in actie zal bewonderen. Samen met zijn dochter Chantal (27) en zoon Jason (21).
"Gezien mijn huidige medische situatie ga ik ervan uit dat dit mijn allerlaatste liveconcert wordt. Niettemin ben ik vastbesloten er nog één keer zoveel mogelijk van te genieten. Wat ik al wel begrepen heb, is dat ik met de neus lekker vooraan zal staan..."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.