Nieuws

Vrouw (74) uit Willemsoord mag nooit meer dieren houden

Een 74-jarige vrouw uit Willemsoord, mag de rest van haar leven geen landbouwdieren meer houden. Dat heeft de politierechter vanmiddag bepaald. Vorige maand werden op de boerderij waar de vrouw met haar man en zoon woont, verschillende dieren in beslag genomen. Ze waren ondervoed, stonden in een dikke laag mest en hadden geen of weinig eten en drinken.
De NVWA nam twee pony’s, vier honden, een geit, acht duiven, zeventien kippen en zevenentwintig konijnen in beslag. De dieren waren in slechte gezondheid en verbleven in vieze stallen. De schapen die in de wei stonden, mochten toen nog wel blijven, maar moeten nu van de rechter alsnog worden verkocht.

Man dreigt met geweer

De vrouw zou eigenlijk tegelijkertijd met haar man terecht staan. Hij kwam niet op zitting. Gisteren heeft de politie hem nog een dagvaarding willen brengen, maar die wilde hij niet aannemen. “Meneer geeft aan niet naar zitting te komen. Nu niet, nooit niet”, sprak de officier van justitie. De echtgenoot van de vrouw had bij de controle van de NVWA gedreigd met een geweer.
De zoon van het echtpaar is geen onbekende van justitie. Hij stond twee weken geleden nog voor de rechter in verband met de slechte omstandigheden waarin hij dieren hield. Hij verklaarde toen dat de dieren op de boerderij van zijn ouders waren. Daarom werd de zitting tegen de twee 70-plussers versneld op de agenda geplaatst.
“Ik wil dat er ingegrepen wordt”, zei de officier van justitie. “Er is een onhoudbare situatie op deze boerderij. We moet voor deze dieren zorgen dat er ingegrepen wordt.”

'Drinkbakken met bruin-groene smurrie'

De kippen en duiven in de stal waren er volgens de NVWA slecht aan toe. “Er lag een hele laag mest, ze hadden geen voer, geen vers water. Of eigenlijk helemaal geen water”, hield de rechter de vrouw voor.
Ook de vier honden op de boerderij werden meegenomen. “Als je die hokken bekijkt: daar zitten wel heel veel uitwerpselen in. Drinkbakken met bruin-groene smurrie. Dat kan toch eigenlijk niet", vroeg de rechter.
De zoon werd eerder al veroordeeld tot een ‘houdverbod’. Dat betekent dat hij geen boerderijdieren meer mag houden, maar alleen maximaal twee gezelschapsdieren zoals een hond, kat of parkiet. De zoon verklaarde eerder al dat hij helemaal geen tijd voor de dieren had. “Mijn ouders halen die dieren eigenlijk aan. Ik kan dat helemaal niet, ik ben de hele dag op mijn werk.”

'Als je dieren hebt, moet je er goed voor zorgen'

Volgens de vrouw zijn het toch echt haar man en zoon die telkens de dieren ophalen, maar ze dan op haar naam registreren. Zo kwamen er vlak voor de controle van de NVWA nog twee pony’s naar de boerderij. “Als mensen je vragen en ze zijn allebei ziek, wat doe je dan? Anders worden ze afgemaakt,” zei de vrouw.
De rechter hield de vrouw voor dat ze beter na had moeten denken, voordat ze de dieren naar de boerderij haalde. “Als je dieren hebt, moet je er goed voor zorgen. En dat moet je wel kunnen. En er zijn hier aanwijzingen dat daar wel wat aan schortte.”
De officier van justitie vroeg de rechter om de vrouw een ‘houdverbod’ op te leggen, met uitzondering van maximaal twee gezelschapsdieren. “Het zou me best spijten, ja”, reageerde de vrouw daarop. “Ik weet niet anders dat we dieren hadden. Van kinds af aan.”

'Ik gun u dit absoluut niet'

Als stok achter de deur eiste het Openbaar Ministerie een voorwaardelijk gevangenisstraf van een half jaar en een proeftijd van 10 jaar. “Ik gun u dit absoluut niet", zei de officier tegen de vrouw. “Maar er moet nu iets veranderen. Het kan gewoon niet meer. U kunt niet meer voor deze dieren zorgen. Dat kunt u gewoon niet meer doen.”
De advocaat van de 74-jarige vrouw verzette zich niet tegen het verbod op het houden van dieren. Wel noemde hij de ‘stok achter de deur’ in de vorm van een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf ‘buitensporig hoog’.

'Misschien is er een kinderboerderij in de buurt'

Daar ging de rechter in mee: hij legde de vrouw een verbod van het houden van landbouwdieren op. Mocht de vrouw de komende vijf jaar toch weer in de fout gaan, moet ze een boete van tienduizend euro betalen.
“Misschien is er een kinderboerderij in de buurt waar u wat kunt doen”, adviseerde de rechter haar tot slot. “Dan heeft u de zorg niet meer. Dan zijn de dieren beter af en u zelf ook.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.