nieuws

Drie jaar cel geëist tegen opdrachtgever brandstichtingen bij riethandelaar in Genemuiden

Branden in Genemuiden
Branden in Genemuiden © RTV Oost
Voor de rechtbank in Zwolle is een gevangenisstraf van drie jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist tegen een 69-jarige man uit Genemuiden. Volgens de officier van justitie gaf de man opdracht tot brandstichtingen bij een riethandelaar in Genemuiden en probeerde hij deze af te persen. Tegen drie medeverdachten werden celstraffen van anderhalf tot twee jaar geëist.
De brandstichtingen waren in loodsen in Genemuiden en Blokzijl, in een boot en bij de woning van de 89-jarige moeder van de riethandelaar. Er was niet alleen veel schade; de brandstichtingen veroorzaakten ook veel onrust in Genemuiden. Aanleiding voor de brandstichtingen zou een conflict zijn dat de 69-jarige verdachte zegt te hebben met de riethandelaar. Die kocht jaren geleden een bedrijfspand van de zoon van de 69-jarige. De verdachte man vindt dat het pand nooit zonder zijn toestemming verkocht had mogen worden en stelt de riethandelaar daarvoor verantwoordelijk. De man begon diverse juridische procedures tegen de riethandelaar, maar de rechter wees zijn vorderingen af.

Afpersing van de riethandelaar

Volgens de officier van justitie heeft de 69-jarige daarna, via zijn schoonzoon, geregeld dat mensen werden opgetrommeld om branden te stichten in bedrijven van de riethandelaar. Tegelijkertijd zou de 69-jarige de riethandelaar hebben afgeperst. Hij wilde volgens de officier van justitie de eigendomspapieren en 200.000 euro hebben van de rietteler. Als dreigementen verwees de man naar de brandstichtingen die die waren gepleegd: "Was het vanochtend lekker heet? Ik had je toch gewaarschuwd? Zolang jij de Sisalstraat niet overschrijft naar ons, is dit het volgende doel" zou hij in een mail gezegd hebben.
Niet van alle branden is bewijs gevonden dat ze zijn aangestoken. Bij de loods in Genemuiden, waarbij een half miljoen bossen riet in vlammen opgingen, is geen bewijs gevonden van brandstichting. Volgens het Openbaar Ministerie is dat logisch, omdat de brand zo heftig was dat alle sporen zijn gewist. De 69-jarige zou ook de eigenaar van een boot die in vlammen opging, bedreigd hebben. De gedupeerde eigenaar van de boot legde in de zaak rond het bedrijfspand een verklaring af. Die verklaring moest de man intrekken en de brand waarbij de boot verloren ging zou een wraakneming zijn, omdat hij dat niet deed.

Advocaten: 'roddel en achterklap'

Alle vier de betrokkenen ontkenden voor de rechter of hielden hun mond. Twee verdachten verschenen niet eens voor de rechtbank. Hun advocaten bepleitten dat het hele dossier aan alle kanten rammelt. Het zou volstaan van "roddels en achterklap" aldus een van de advocaten. Hun conclusies waren dat alle verdachten vrij gesproken moeten worden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.