Nieuws

"Rechercheur" rooft woning van oudere vrouw uit Rijssen leeg

Onder de Loep
Onder de Loep © Onder de Loep
Een man heeft in Rijssen op een zo'n laffe wijze een oude vrouw beroofd, dat hij meestrijdt voor de titel 'meest laffe oplichter van 2022". Aan de Haarstraat in Rijssen belde hij aan bij een vrouw van 81, stelde zich voor als rechercheur van de politie, en roofde vervolgens alle waardevolle spullen uit haar huis.
"Ik ben van de recherche. Omdat er zoveel wordt ingebroken kom ik op verzoek van uw kinderen al uw waardevolle spullen veiligstellen". Met die boodschap kwam een man aan de deur bij een 81-jarige vrouw, die woont aan de Haarstraat in Rijssen. Wat de man blijkbaar niet in de gaten heeft: er hangt een camera in de woning van de vrouw. Daarop is zijn babbeltruc te zien en te horen.
Het verhaal van de man is zo gehaaid dat de bejaarde vrouw zijn verhaal gelooft. Ze laat hem binnen en loopt met hem door haar huis, langs alle waardevolle spullen, zoals servies en sieraden. Om wat extra vertrouwen te kweken laat de oplichter een "collega" van de recherche op haar huistelefoon bellen. De vrouw aan de lijn zit echter ook in het complot. Ze vraagt onder meer aan de vrouw of haar servies van Delfts blauw is.

Man doorzoekt hele huis

De oplichter in haar huis zegt daarna dat hij van een collega heeft gehoord dat ze ook boven nog een kistje had. "Joa, dat heb ik wa", antwoordt de vrouw. Niet wetende dat ze met een oplichter in gesprek is, die vervolgens ook sieraden op haar bovenverdieping pakt.
Na een half uur vertrekt de man met twee goedgevulde tassen. Vlakbij de rotonde aan de Haarstraat wordt hij opgepikt door een zilverkleurige auto.

Vrouw compleet overstuur

"De actie van deze man is echt te triest voor woorden", zegt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. "Na deze diefstal heeft de thuishulp deze vrouw compleet overstuur in haar huis aangetroffen. Ze was helemaal in paniek omdat al haar waardevolle spullen waren meegenomen. Vanuit haar goedheid ging ze helemaal mee in het verhaal van de man. Ontzettend laf hoe hiervan misbruik is gemaakt."
De man heeft onder meer Chinese potten van porselein meegenomen en ook sieraden. "Ook een paar opvallende", vertelt Westerhoff. "Zoals twee gouden trouwringen. Daar staat mogelijk een inscriptie in, de datum 23-11-1962.
Onder de Loep is een samenwerkingsverband tussen de politie, het Openbaar Ministerie en RTV Oost
Onder de Loep is een samenwerkingsverband tussen de politie, het Openbaar Ministerie en RTV Oost © Onder de Loep

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.