Nieuws

Toch geen asielzoekerscentrum voor jonge vluchtelingen in Lemelerveld

Toch geen asielzoekerscentrum in De Lantaren
Toch geen asielzoekerscentrum in De Lantaren © Google Street View
Het voormalige restaurant De Lantaren in Lemelerveld wordt toch niet gebruikt voor de opvang van jonge asielzoekers. De gemeente Dalfsen onderzocht deze optie de afgelopen maanden, maar komt tot de conclusie dat het pand daarvoor niet geschikt is.
De gemeente wilde een asielzoekerscentrum openen voor een periode van minimaal vijf jaar. In De Lantaren zouden vijftig jongeren tussen de 13 en 17,5 jaar oud moeten worden opgevangen. Het oude restaurant in Lemelerveld wordt op dit moment niet gebruikt.
De jongeren zouden zogenoemde alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) zijn. Het idee was dat zij eerst naar Ter Apel gaan, daar geregistreerd worden en vervolgens vertrekken naar de opvanglocatie in Lemelerveld.

Weerstand

De Lantaren ligt direct aan de provinciale weg en grenst direct aan een woonhuis. In de directe omgeving staan meer huizen en bedrijven. Het idee voor een asielzoekerscentrum op deze plek stuitte op veel weerstand in de omgeving. Bewoners vreesden overlast en onveiligheid. In mei kwamen zo'n 35 omwonenden naar een 'informerend gesprek', onder wie inwoners uit Raalte, die ook vlakbij het gebouw wonen.

'Niet geschikt'

Vandaag meldt de gemeente Dalfsen dat de opvang van asielzoekers in De Lanteren niet doorgaat. "Waar in eerste instantie de Lantaren voor het COA een goede plek leek voor de opvang van vijftig alleenstaande minderjarige asielzoekers, is het resultaat van de verkenning negatief", zegt burgemeester Erica van Lente.
"Het gebouw blijkt voor het COA toch niet eenvoudig geschikt te maken voor het beoogde doel. De nood voor de opvang van asielzoekers is en blijft hoog, zeker ook voor deze groep jongeren. Als gemeente vinden we het belangrijk onze maatschappelijke rol hierin te pakken. We blijven dan ook zeker openstaan voor nieuwe vragen vanuit het COA."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.