Nieuws

Zes maanden noodopvang in Enschede door de ogen van beveiligers Harald en Freddy

Beveiligers Freddy en Harald
Beveiligers Freddy en Harald © RTV Oost
30 juni 2022. Op die datum sluit de noodopvang voor asielzoekers op vliegveld Twente. Dan is de locatie zes maanden open geweest. In die tijd hebben beveiligers Harald Gejas en Freddy Borrèl veel schrijnende verhalen aangehoord, maar ook veel mooie vriendschappen zien ontstaan. "We hebben hier veel mogen leren."
"5 januari, toen kwamen de eerste bewoners." Beveiliger Harald weet het nog precies. Hij gebruikt, net als zijn collega's, bewust het woord vluchtelingen niet. "Dat vinden we een vervelend woord en de bewoners trouwens ook." Uiteindelijk verbleven er in de noodopvang in Enschede in totaal 602 asielzoekers.
Wij liepen een rondje over het terrein samen met Harald en Freddy:
Zo beleefden beveiligers Harald en Freddy zes maanden noodopvang in Enschede
De sfeer was in het begin logischerwijs wat onwennig. "Wij keken eerst de kat uit de boom. Sommige bewoners kwamen van een plek waar het niet veilig was. Dat was ook de eerste vraag die we vaak kregen: is het hier wel veilig? De tweede vraag was: wat is het wifi-wachtwoord?" Freddy lacht bevestigend om het verhaal van zijn collega.

'Bedankt voor alles'

Het grootste gedeelte van hun tijd brengen de heren door in de unit aan de poort van de opvang. Harald noemt de ruimte ook wel 'hun tweede woonkamer het afgelopen halfjaar'. Vanaf dit punt registreren de beveiligers heel precies wie het terrein betreedt en wie het terrein weer verlaat. "Bewoners hebben een pasje dus kunnen vrij in en uit", legt Freddy uit.
Behandel hen zoals je zelf ook behandeld wilt worden
beveiliger Harald Gejas
Inmiddels worden veel asielzoekers al overgebracht naar een andere locatie. Dat de beveiligers veel voor ze betekend hebben, blijkt wel uit het kaartje dat aan het magneetbord in de unit hangt. 'Bedankt voor alles wat jullie elke dag voor ons doen, bedankt dat jullie ons beschermen en bedankt dat jullie altijd beleefd zijn', staat er onder andere op. "Dit is het mooiste compliment dat wij kunnen krijgen", vertelt Harald terwijl hij naar de handgeschreven tekst kijkt.

Terugblik

Ze zijn inmiddels bekende gezichten geworden voor alle bewoners. In elke ruimte op de noodopvang begroeten ze iedereen vriendelijk. Volgens Harald is dat niet meer dan normaal. "We hebben tegen onszelf en tegen onze mensen gezegd: behandel hen zoals je zelf ook behandeld wil worden, geef ze het gevoel dat ze welkom zijn en bied een luisterend oor."
Nu zit hun tijd bij de noodopvang er bijna op. Stiekem gaan beide mannen het werk best een beetje missen. "We hebben hier heel veel mogen leren, dus tuurlijk is het jammer dat het voorbij is", zegt Freddy. "In het begin waren veel mensen tegen de bewoners", blikt Harald terug. "Halverwege kwamen ze al kleding en fietsen brengen, en nu vragen ze zich af of de bewoners wel goed terechtkomen. Dat is denk ik de grootste winst die we met elkaar hebben bereikt. Het zijn geen criminelen die hier naartoe komen, het zijn mensen die echt hulp nodig hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.