Nieuws

Provincie wil handel in stikstofrechten snel hervatten: "Moet wel standhouden"

De regeling om extern salderen te hervatten wordt op korte termijn weer opengesteld.
De regeling om extern salderen te hervatten wordt op korte termijn weer opengesteld. © RTV Oost\Chantal Everaardt
De provincie Overijssel wil het handelen in stikstofrechten na de zomer hervatten. In februari werd de regeling waarmee vergunningen kunnen worden verstrekt nog in de ijskast gezet, omdat de juridische houdbaarheid ervan na een rechterlijke uitspraak onzeker was geworden.
Een bedrijf dat stopt, stoot geen stikstof meer uit en creëert daarmee zo genoemde stikstofruimte. Die stikstofruimte gebruiken om - bijvoorbeeld - een ander boerenbedrijf dat wil uitbreiden aan een vergunning te helpen, wordt extern salderen genoemd. Handel in stikstofrechten dus.
Daarmee kunnen boeren worden geholpen, maar kan ook de realisatie van een bedrijventerrein of woningbouw mogelijk worden gemaakt.

Regeling op pauze

De Raad van State stelde in november dat de juridische onderbouwing onder extern salderen onvoldoende was. Die uitspraak ging over een zaak in Noord-Brabant, maar zorgde ervoor dat de regeling in Overijssel in de ijskast ging. Voordat er nieuwe vergunningen konden worden afgegeven met behulp van extern salderen, was volgens de provincie eerst meer juridisch onderzoek nodig naar de situatie in Overijssel,
Dat onderzoek is dus bijna afgerond. "We denken nog voor de zomer met een voorstel te kunnen komen om de regeling weer open te stellen" zei gedeputeerde Tijs de Bree vanmiddag tijdens een vergadering van Provinciale Staten.

Niet overal

De Bree zei erbij dat het 'misschien' nog niet voor alle gebieden zal gelden. Een exacte datum voor het opnieuw openstellen van de regeling kon en wilde hij bovendien nog niet noemen. "Het moet standhouden", benadrukte De Bree. "Als we daarvoor nog wat meer moeten doen, dan zullen we nog wat meer doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.